Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta a szakminiszter által felterjesztett jelölést, és Laborc Sándort december 17-ével kinevezte a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatói posztjára - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.  Az Egyesült Államok nem foglal állást Laborc Sándornak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére történt kinevezésével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta a szakminiszter által felterjesztett jelölést, és Laborc Sándort december 17-ével kinevezte a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatói posztjára - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

Laborc Sándor főigazgatói kinevezésére szakmai előélete alapján és C típusú nemzetbiztonsági átvilágítás után tett javaslatot Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter - tette hozzá. A főigazgató-jelölt C típusú nemzetbiztonsági átvilágítása lezárult, a vizsgálat nemzetbiztonsági kockázatot nem állapított meg.

Laborc Sándor a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese, majd megbízott főigazgatója volt. Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter október 30-án jelentette be, hogy őt jelöli az NBH főigazgatói posztjára.

November elején több napilap is arról írt, hogy nemzetbiztonsági szakértők kockázatosnak tartják a szovjet rendőrtiszti főiskola állambiztonsági szakán, a KGB-egyetemet végző szakember kinevezését. A Magyar Nemzet egyenesen azt állította: az Egyesült Államok brüsszeli NATO-nagykövete arról tájékoztatta a magyar nagykövetet, hogy egy szövetséges ország kém- és terrorelhárító szolgálatának élére elfogadhatatlannak tartják Laborc Sándor személyét. Martinusz Zoltán, hazánk NATO-nagykövete ezt tagadta, mondván: a NATO-ban a tagállamok nem szólnak bele egymás nemzeti hatáskörben hozott döntésébe.

Az ellenzéki pártok is tiltakoztak Laborc Sándor kinevezése ellen: a Fidesz vállalhatatlannak nevezte a jelöltet, és többször azt kérte a kormánytól, álljon el ettől a tervétől.

Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság kereszténydemokrata elnöke a kinevezésre reagálva az MTI-nek úgy fogalmazott: "a miniszterelnök gyakorlatilag semmibe vette a parlamenti demokráciát, hiszen az elmúlt 17 évben példátlan módon úgy nevezte ki Laborc Sándort az NBH vezetőjének, hogy őt előzőleg nem találta alkalmasnak erre a posztra a nemzetbiztonsági bizottság".

Az ellenzéki politikus szerint a kinevezés hátráltathatja a Magyarország iránti bizalom megerősödését a NATO szövetségi rendszerén belül.

Az Egyesült Államok nem foglal állást Laborc Sándornak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére történt kinevezésével kapcsolatban, Washington ezt Magyarország belügyének tekinti - közölte az amerikai külügyminisztérium az MTI-vel.

Chase Beamer, a washingtoni külügyminisztérium európai főosztályának szóvivője egyúttal cáfolta, hogy az amerikai NATO-nagykövet ez ügyben elégedetlenségét fejezte volna ki a magyar nagykövetnek.