Egyre több lehet a megfélemlített sajtós

Vágólapra másolva!
A sajtó elleni erőszak visszaszorítására és hatékonyabb nyomozói munkára szólította fel kedden a magyar hatóságokat az EBESZ sajtószabadság-képviselője. Haraszti Miklós szerint a tétlenség az újságírók mind gyakoribb megfélemlítéséhez vezethet.
Vágólapra másolva!

"A támadások és a hatósági közöny együttese megfélemlíti az újságírókat és a szerkesztőket, visszafogja a vitaszabadságot és az oknyomozó újságírást" - mondta Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

Az EBESZ szakembere a Csintalan Sándor műsorvezető ellen elkövetett múlt heti támadás után kedden ismételten felszólította a magyar hatóságokat, hogy kezeljék különleges esetként a média képviselői ellen elkövetett erőszakos cselekményeket.

Mint a Kármán Irén elleni támadáskor, az EBESZ sajtószabadság-képviselője most is emlékeztetett arra, hogy a Magyarországtól keletre fekvő országok tapasztalata alapján a média terrorizálása, az újságírók fizikai erőszakkal való cenzúrázása bevett módszerré válik, ha a bűnüldözés és a törvényhozás nem kezeli különleges módon az ilyen bűntetteket.

A szakember szerint az ilyen eseteket csak erőteljes és határozott hatósági fellépéssel lehetne megakadályozni. Hozzátette: a rendőrség felállíthatna egy külön honlapot, ahol a média folyamatosan nyomon követhetné az újságírók ellen elkövetett erőszakos bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásokat.

A múlt héten saját garázsában négy símaszkos férfi megtámadta és brutálisan megverte Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét. A volt MSZP-s politikus elleni akciót egy magát Magyarok Nyilai Felszabadító Hadseregnek nevező radikális szervezet vállalta magára.