Idén is tilos lesz szilveszterkor petárdázni

Vágólapra másolva!
Idén is tilos petárdát használni szilveszterkor. Bizonyos játékos pirotechnikai termékeket viszont meg lehet vásárolni december 28-31. között, és ezeket lehet használni szilveszterkor este 18 órától reggel 6 óráig.
Vágólapra másolva!

Petárdázni 2005 óta tilos. A jogszabály a fényt alig, de jelentős hanghatást produkáló termékeket nevezi petárdának. Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket (mint a tortagyertyát), amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni.

Az ennél nagyobb hatóanyag-tartalmú - és nem teljesen tiltott - tűzijáték termékeket (például római gyertya, tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) csak december 28-31. között a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken nagykorú személyek vásárolhatnak, legfeljebb bruttó 3 kilogrammot. Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor este 18 órától reggel 6-ig lehet használni.

A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-ig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki nem viszi vissza a fel nem használt petárdákat, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el, amelyért a bírság több tízezer forint lehet.

A kormány 2005 novemberében módosította a petárdákra vonatkozó kormányrendeletet. Lamperth Mónika akkori belügyminiszter úgy indokolta a döntést, hogy az előző két év tapasztalatai szerint - amikor engedélyezett volt a petárda-használat - a lakosság nem bizonyult toleránsnak a petárdák engedélyezéssel kapcsolatban.

A rendőrség pénteken húszmillió forint értékben foglalt le petárdákat és más pirotechnikai termékeket egy raktárban. A rendőrség a józsefvárosi piacon ellenőrizte a petárdaárusokat, így jutottak el a XV. kerületi raktárig, ahol három teherautónyi petárdát, tűzijátékot és más pirotechnikai eszközt foglaltak le. A petárdaraktár bérlőjével és három terjesztővel szemben a rendőrség szabálysértési eljárást indított.