Újabb Gripen-bizottságot állítottak fel

Vágólapra másolva!
Újabb Gripen-bizottságot állított fel a nemzetbiztonsági kabinet a 2001-es repülőgép-beszerzés vizsgálatára, amit Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter azzal indokolt, hogy ezúttal a döntés jogi környezetének és nemzetgazdasági hatásait vizsgálnák. Alig másfél hónapja fejezte be munkáját - egy 45 évre titkosított jelentéssel - a Gripen-beszerzést vizsgáló testület a honvédelmi tárca államtitkárának, Vadai Ágnesnek a vezetésével. Az új bizottságot ezúttal is a szocialista politikus irányítja majd. A Fidesz szerint az új testület felállítása csak figyelemelterelés.
Vágólapra másolva!

Szakmai vizsgálóbizottságot hozott létre a nemzetbiztonsági kabinet; a most megalakított testület a Gripen-beszerzések "jogi környezetét", közbeszerzési hátterét és nemzetgazdasági hatásait vizsgálja - mondta kedden Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter. A kabinet ülése után a miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a vizsgálatokra a "törvényesség szempontjából" van szükség.

A testületet Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára vezeti, tagjai között ott lesznek a Nemzetbiztonsági Iroda, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselői. A Gripen-beszerzésről született döntés jogi háttere mellett a testület azt is vizsgálni fogja, milyen nemzetgazdasági hatásai voltak e lépésnek - tette hozzá. A bizottság január végére nyújtja be jelentését a nemzetbiztonsági kabinetnek, utána születik döntés a további lépésekről - mondta a miniszter.

Alig másfél hónappal ezelőtt fejezte be munkáját egy másik Gripen-bizottság, amely ugyancsak Vadai Ágnes vezetésével szintén a gépek beszerzését vizsgálta. A november elején elkészült jelentésüket negyvenöt évre titkosították, mindössze egy 35 oldalas kivonatot szántak a nyilvánosságnak. Ez a testület több problémát is feltárt az Orbán-kormány idején zajló vadászgép-beszerzéssel kapcsolatban, mégsem tettek feljelentést, illetve nem kezdeményeztek semmilyen eljárást a felelősök kilétének megállapítása érdekében. Vadai ezt azzal indokolta, hogy a bizottság javaslatai nem büntetőjogi javaslatok, nem is ez volt a feladatuk. Mint mondta, a testület sem korrupciót, sem politikai felelősséget nem vizsgált, de már ekkor szó volt egy később felállítandó újabb parlamenti vizsgálóbizottságról.

Az előző Gripen-bizottság kifogásolta például, hogy a 2001 szeptemberi szerződéskötés pénzügyileg nem volt megfelelően előkészítve, ráadásul közbeszerzési eljárás nélkül hajtották végre a gépcserét. Azért is kritizálta az ügyletet, mert ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte, és a gazdaságosság szempontjából is támadták a Fidesz vezette kormány lépését. Számításaik szerint a MiG-29-es vadászrepülőgépek megtartásánál mintegy 43 milliárd forinttal került többe a Gripenek beszerzése, mert az orosz gépek rendszerben tartása 2014-ig 80 milliárd forintba került volna, míg az eredeti, 2001-es Gripen-program költsége 123 milliárd forint volt.

A testület ugyanakkor indokoltnak találta, ahogy a Medgyessy-kormány módosította az eredeti szerződést, mert álláspontjuk szerint így csökkenteni lehetett a költségeket. Az új megállapodás szerint a fejlettebb típusú vadászrepülők a futamidő végén magyar tulajdonba is kerülnek, viszont ez jóval nagyobb, 210 milliárd forintos költségvetési kiadást jelentett.

A Fidesz a módosítást tartja gyanúsnak

Egyre kínosabb, ahogyan a kormány megpróbálja elterelni a figyelmet arról, hogy a svéd ügyészség "2003-tól indulóan" nyomoz a svéd vadászrepülőgépekkel kapcsolatos korrupciógyanús ügyekben - közölte a fideszes Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja. A politikus szerint mindenki számára világos, hogy az Orbán-kormány mind katonai, mind pedig gazdasági szempontból az optimális döntést hozta meg, amikor 2001-ben a svéd vadászrepülőgépek bérletéről döntött. Szerinte ugyanakkor korrupciógyanús a szerződés 2003-as "dupla költséget okozó, szakmailag, katonailag és gazdaságilag megmagyarázhatatlan módosítása" az MSZP-SZDSZ-kormány idején.

Svédországban nyomozás indult a Gripenek miatt, Ausztriában, Csehországban újra elővették régebbi hadibeszerzések ügyét. Szeptember 11-én Christer van der Kwast svéd főügyész bejelentette: a szálak Magyarországra is elvezetnek, ezért kiterjesztik a nyomozást a cégben résztulajdonos brit hadióriás, a BAE Systems magyarországi üzleti tevékenységére is. Legutóbb a The New York Times közölt hosszabb tényfeltáró cikket, amelyben a korrupció gyanúját vetette fel többek között a magyar gépeladásokkal kapcsolatban.