Demszky kétkedik a kormányzati negyedben

Vágólapra másolva!
Nem szavaztak az ellenzéki képviselők, így nem tudott dönteni a főváros városfejlesztési bizottsága azokról a szabályozási tervmódosításokról, amelyek a kormányzati negyed felépítéséhez szükségesek. A testület MSZP-s alelnöke szerint az ellenzék obstrukcióval akadályozza a munkát, míg a fideszes elnök szerint nem nekik kell biztosítaniuk a határozatképességet. A főpolgármester szerint lehet, hogy nem is lesz kormányzati negyed.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki képviselők obstrukciója miatt szerdai rendkívüli ülésén nem tudott dönteni a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési bizottsága a tervezett kormányzati negyedet érintő szabályozási tervekről - közölte az MTI-vel Horváth Gyula, a testület szocialista alelnöke.

A 13 fős testületnek öt kormánypárti és két ellenzéki tagja volt jelen az ülésen, két kormánypárti előzetesen jelezte távolmaradását. A Nyugati pályaudvar térségét érintő előterjesztésről a vitát lefolytatták, a szavazásban azonban nem vettek részt az ellenzékiek, így határozatképtelenség miatt nem tudtak döntést hozni. Horváth szerint a közgyűlés csütörtökön ettől függetlenül még dönthet ez ügyben.

Ughy Attila, a bizottság fideszes elnöke azt mondta, az ülés elején jelezték, hogy hiányosnak, felelősségteljes döntéshozatalra alkalmatlannak tartják a városvezetés előterjesztését. Nem tartalmazta az anyag az úgynevezett településrendezési szerződést sem. Ez azt rögzítené, hogy az állam és a Pólus Holding milyen beruházást vállal a területen. Rendezetlen a Ferdinánd híd sorsa is: a tervezők ezt elbontanák, a helyére alagutat javasolnak, aminek a költségét valakinek fedeznie kell - mondta Ughy, aki szerint a határozatképességet nem az ellenzéknek, hanem a kormánypártoknak kellene biztosítania.

Demszky Gábor szerdán reggel a Klubrádió adásában azt mondta, a főváros a Kincstrári Vagyoni Igazgatósággal együtt előkészített ugyan egy szerződést, amit a kerületnek és a magánbefektetőknek is alá kellene írniuk, de ez máig nem történt meg. A főpolgármester szerint egyszerűen nincsen pénz a szükséges kapcsolódó beruházásokra, például a közlekedés fejlesztésére. Kérdésre válaszolva Demszky azt mondta, lehet, hogy nem is lesz kormányzati negyed.

A bizottság néhány hete már foglalkozott a kormányzati negyed szabályozási terveivel. Akkor egy-egy kormánypárti elutasító, illetve tartózkodó szavazat miatt nem fogadták el a javaslatot. A múlt héten már az SZDSZ is azt javasolta, hogy gondolják újra a kormányzati negyed tervét A párt ügyvivője, Horn Gábor szerint "felesleges egy újabb elvetélt állami beruházást demonstráló gödröt létrehozni".