Miénk a zöldhatár - beléptünk a schengeni övezetbe

Vágólapra másolva!
December 21-én 0 órától nincsen többé határellenőrzés Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé, Magyarország is csatlakozott a schengeni övezethez. Nem csak a határátkelők jelentős részét bontják le, de ezentúl a zöldhatár is szabad, azaz ott és úgy mehetünk át a szomszédos, szintén schengen-tag országokba, ahol és ahogyan kedvünk tartja. Érzelgősebben szólva: Magyarország a szabad Európa teljesjogú tagja lett. A nyitást megelőző napok távolságtartása után pedig az is kiderült, hogy az osztrákok tényleg sógorszámba mennek: az új schenge-tagok közül mindket bírnak a legjobban.
Vágólapra másolva!

A magyarok az osztrákok kedvenc szomszédai

A schengeni szomszédok közül leginkább a magyarokat kedvelik az osztrákok, legkevésbé pedig a szlovákoknak örülnek - derül ki egy osztrák közvélemény-kutatásból. A határmenti falvakban inkább a kínaiaktól és a románoktól tartanak - ezt az ott élők az [origo]-nak mondták el nem sokkal a határnyitás előtt.

Olcsó sörtől tartanak az osztrák kocsmárosok

Meg sem várták az éjfélt, már csütörtök délután kirántották a földből a sorompót egy őrségi falu lakói, a szlovén határon pedig már a széket is elvitték az utolsó határőrök alól. Ezzel kudarcba fulladt az [origo] kísérlete, hogy utolsóként kövessünk el határsértést a péntektől megszűnő határokon. Kiderült azonban, hogy mitől félnek az osztrákok: a románoktól, a kínaiaktól és az olcsó sörtől.

Eltűntek a határok három ország felé

Mától megszűntek a határok Szlovákia, Szlovénia és Ausztria felé, éjfélkor ugyanis Magyarország is belépett a schengeni övezetbe. Tornyosnémetiben egy kettéhasított fa újraegyesítésével jelezték a változást, az osztrákokkal közösen ünneplő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig történelmi igazságszolgáltatásról beszélt.

A kő marad, de miénk a zöldhatár

Úgy lehet átsétálni, átbiciklizni vagy éppen átlovagolni csütörtökön éjféltől a szlovák, szlovén és osztrák határon, mintha az utca túloldalára mennénk. A schengeni csatlakozás miatt fütyülhetünk a rendes határátkelő helyekre, miénk a zöldhatár. Az útlevél vagy a személyi igazolvány viszont nem árt, ha kéznél van, mert igazoltathatnak a szomszédos országokban is. A határt jelző köveket sem szabad hazavinni szuvenírként, rongálásuk bűncselekménynek számít.

December 21-én bővítik a schengeni övezetet

Csütörtökön eldőlt, hogy december 21-e lesz a schengeni övezetet kibővítésének dátuma. Pár hét múlva szabadon, megállás és ellenőrzés nélkül lehet átlépni a határt az övezeten belül, mégpedig nem csak a határátkelőhelyeken.