Börtönben misézett Erdő Péter

Vágólapra másolva!
Jézus születéséről és a bűnökről, a bűnöktől való megszabadulásról beszélt a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet kápolnájában Erdő Péter bíboros. A szentmise zárásaként egy-egy Újszövetséget osztott szét a rabok között.
Vágólapra másolva!

"Isten Jézus születésével mutatta meg, hogy mennyire szereti az embert, mert szolidaritást vállalt vele és a bűneiből megváltotta" - mondta Erdő Péter bíboros, prímás kedden, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet kápolnájában tartott karácsonyi szentmiséjén.

Az esztergom-budapesti érsek elmondta: amikor Jézus megszületett, magára vette az ember természetét, így karácsonykor "egy hajléktalan gyermek születésnapját ünnepeljük, akinek sehol nem jutott hely". Későbbi élete sem a kényelemről szól, elfogják, mások ítélkeznek rajta igazságtalanul, és lesz belőle szenvedő, kivégzett és halott ember.

Szentbeszédében kifejtette: Jézus életével Istent mutatta meg, aki annyira szereti az embert, hogy "mindaz, ami az életben szenvedés, sikertelenség, nyomorúság lehet, eltörpül amellett a szeretet mellett, amit ő megmutat." Krisztus születésének célja a bűnből való szabadulás örömhírének hirdetése, hiszen a Jézus név is azt jelenti, hogy "az Úr a szabadító".

A bűn természetéről a bíboros kiemelte, hogy nem lehet könnyen megszabadulni tőle, mert egy vétek elkövetése továbbiakat eredményez, "az erőszak erőszakot, a bosszú bosszút, (...) amelyekből az egyénnek nincs ereje kiszabadulni. A Megváltó ereje kell hozzá, az Istennek az ereje kell hozzá, hogy az ember megszabaduljon ettől a történelmi tehertől."

A bűn nemcsak egymás között okoz problémát, hanem Isten és az ember viszonylatában is, viszont egyedül a Teremtő az, aki megbocsáthatja a bűnöket, mert "ki tud bennünket emelni saját bűnünkből, ki tud békíteni önmagával", amelynek eredménye a békesség Istennel - hangsúlyozta.

Erdő Péter a szentmise zárásaként - utalva a 2008-ban megrendezendő Biblia évére - a megjelent nyolcvan fogvatartottnak kiosztott egy-egy Újszövetséget, majd egy elítélt felolvasta saját karácsonyról szóló versét, illetve megajándékozták a bíborost egy festménnyel.