Februártól éjszaka is bekeményít a BKV

Vágólapra másolva!
Februártól akár 2-3 biztonsági őr is vigyáz majd egy-egy fővárosi éjszakai buszon arra, hogy piszkos ruhában vagy jegy nélkül senki ne szállhasson fel rájuk - írja a Népszabadság. A BKV ezzel a módszerrel küzd tovább a tömeges bliccelés ellen. Ha beválik, nappal is bevezetik.
Vágólapra másolva!

A BKV hosszú évekig nem nézett szembe a járműveit melegedőnek használó hajléktalanok okozta problémával, ezért biztonsági őrökkel igyekeznek betartatni az utazási szabályzatot. Például, hogy egy utas ruházatával és más módon se szennyezze be a járművet és utastársai öltözetét - írja a Népszabadság.

Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta, hogy februártól minden éjszakai járaton lesznek őrök - buszonként akár 2-3 is. A szigorítást szerinte nem a hajléktalanok ellen, hanem az utazási rend betartása, a fizető utasok érdekében vezetik be.

Az őrök csak azokat az érvényes, 350 forintos éjszakai jeggyel vagy bérlettel rendelkezőket engedik felszállni, akik nem szennyezik be mások öltözetét vagy a járművet, és nem túl részegek vagy nem feltűnően mosdatlanok. Az őrök csak az alkalmatlan utasok felszálllását akadályozzák meg, nem büntetnek és nem igazoltatnak. Lehet majd tőlük jegyet venni is. Februártól az őrök megjelenése mellett az éjszakai járatokon csak az első ajtót lehet majd felszállni.

Ha a módszer beválik, lehet hogy nappal is kipróbálják.

Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány szóvivője szerint nem lehet vitatkozni azzal, ha a nem megfelelő öltözetben és higiénés állapotban lévőket nem látják szívesen. Az viszont már nehezen mérhető, hogy mi számít szennyezettnek, és mi számít kárnak, amelyet egy nem megfelelő állapotú utas okozhat. Kérdéses az is, mi lesz azokkal a 65 éven felüliekkel, akik ugyan nem hajléktalanok, de szegények és szerényebben öltözöttek, viszont koruknál fogva jegy nélkül is utazhatnak.