Januártól nem ingyenes az állandó kiállítás

Vágólapra másolva!
Január elsejétől megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége. A legnagyobb budapesti múzeumokban megközelítőleg egy mozijegy árát kell majd kifizetniük a látogatóknak a teljes árú jegyért.
Vágólapra másolva!

Az ingyenesség megszüntetésével párhuzamosan néhány kedvezményt is életbe léptetnek a múzeumok. A Szépművészeti Múzeumba, ahol januártól 1200 forintba kerül majd egy teljes árú jegy, minden hónap harmadik szombatján ingyen mehetnek be a 26 évesnél fiatalabbak, valamint a 18 év alattiakat kísérők.

A Szépművészetiben bármely időszaki kiállítás belépőjének megvásárlásával az állandó gyűjtemény ingyenesen megtekinthető. Ugyanígy lesz a Magyar Nemzeti Galériában is.

A Magyar Nemzeti Galériába a belépőjegy 800 forintba kerül majd a múzeum állandó kiállítására, ugyanakkor minden hónap harmadik vasárnapján ingyen látogathatóak majd a galéria állandó és időszaki kiállításai egyaránt.

Aki a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítását szeretné megtekinteni, annak ezer forintot kell majd fizetnie. A kedvezmények között szerepel a családi jegy is 2000 forintért. Az Iparművészeti Múzeumba 800 forintba kerül majd a teljes árú belépőjegy.

A kormány októberben döntött a múzeumok látogatóit megillető kedvezmények 2004-ben hozott szabályainak módosításáról. Az új rendelkezések 2008-tól megszüntetik az állami múzeumok állandó kiállításaira vonatkozó díjmentességet, ugyanakkor több új kedvezményt vezetnek be, és a kedvezményeket kiterjesztik az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak állampolgáraira is.

Az új szabályozás szerint az állami múzeumok állandó kiállításaira a szervezett diákcsoportok ingyenesen mehetnek be, az időszaki kiállításokat pedig 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják.

Megmarad a pedagógusok és a felsőoktatásban dolgozók 100 százalékos kedvezménye, a 62 és 70 év közöttiek pedig fél áron látogathatják az állandó kiállításokat. A gyermekek számára hatéves korig lesz ingyenes a belépés, akárcsak a fogyatékkal élőknek és kísérőiknek, valamint a 70 év felettieknek.

Állami ünnepeken minden múzeum minden kiállítása ingyenesen lesz megtekinthető, továbbá a családok számára havonta egyszer, az egyes intézmények által választott hétvégi napon szintén ingyenes lesz a múzeumlátogatás. Ezentúl a múzeumok további kedvezményeket is adhatnak.