Újabb MeH-es tanulmányról kérdez a Fidesz

Vágólapra másolva!
Újabb tanulmányrendelésre kért magyarázatot szerdán a Miniszterelnöki Hivataltól Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. A politikus szerint indokolatlan és felháborító, hogy - pályázat nélkül - tízmillió forintért rendeltek egy elemzést Gyurcsány Ferenc egykori üzlettársának cégétől. A múlt év végén egy hibáktól hemzsegő tanulmány miatt távoznia kellett a miniszterelnök kabinetfőnök-helyettesének.
Vágólapra másolva!

Kifogásolja a fideszes Cser-Palkovics András, hogy a Miniszterelnöki Hivatal egy olyan cégtől rendelt meg tízmillió forintért egy tanulmányt, amely Gyurcsány Ferenc régi ismerőse és üzlettársa, Honti Pál résztulajdonában van. A "cégnek összesen 60-80 oldalt kell írnia a tízmillió forintnyi közpénzért cserébe, ráadásul a Gyurcsány-féle Altus Rt. egykori igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjának cége pályáztatás nélkül jutott a megbízáshoz" - írja szerdai közleményében az ellenzéki párt helyettes szóvivője a Magyar Nemzet információira hivatkozva.

A cégadatbázis adatai szerint Honti Pál - Gyurcsány Ferenccel párhuzamosan - az 1990-es évek végén igazgatósági tagja, majd 2002-ig felügyelőbizottsági tagja volt a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Altus Rt.-nek.

Cser-Palkovics András szerint indokolatlan, hogy a "Nemzetközi kormányzati kommunikációs eszközök az interneten" című tanulmány elkészítésére tízmilliót költsenek, miközben éves szinten mintegy 70 millió forintot kereső munkatársakból álló kommunikációs csapat dolgozik Gyurcsány Ferenc mellett.

Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a kormány a kormányzati tájékoztatás informatikai megújításán dolgozik, amelynek a közvélemény és a sajtó számára is látható jelei lesznek idén. Az ezt megalapozó munkához kérte a kormányzati kommunikációs szakállamtitkárság azt a szakmai segítséget, amelyet a Digital Natives nevű cég nyújt a számára - tette hozzá. Hangsúlyozta, a kiválasztásnál kizárólag a szakmai hozzáértés és az a többéves tapasztalat számított, amellyel a cég rendelkezik.

Cser-Palkovics kifogásolta azt is, hogy a múlt év végén Budai Bernadett kormányszóvivő azt ígérte, rövid határidőn belül kiadják számára a Miniszterelnöki Hivatal által megrendelt tanulmányok listáját, azok áraival együtt, de ez mostanáig nem történt meg. Budai Bernadett erre úgy reagált: Cser-Palkovics András feltett kérdéseire az előírt határidőn belül, a jövő héten részletes választ kap.

December közepén azért kellett távoznia Pimper Richárdnak, a kormányfő kabinetfőnök-helyettesének, a MeH kormányzati kommunikációért felelős szakállamtitkárának, mert ő vett át egy több mint hatmillió forintért készített, hibákkal teli tanulmányt. Az [origo] hozta nyilvánosságra, hogy a "Regionalizáció mint a gazdasági fejlődés egyik lehetősége Magyarországon" című elemzés elavult információkat tartalmaz, hemzseg az értelmetlen mondatoktól és helyesírási hibáktól. A szerző cég, az Ariba Bt. tulajdonosa egy targoncagyárnál üzletkötőként dolgozó kecskeméti férfi, aki azt állította, neki nincs is köze a tanulmányhoz, azt azonban nem árulta el, hogy ki volt a szerző.

November végén már vitatott a Fidesz egy másik tanulmányt is: kiderült, hogy ötmillió forintot fizetett a Miniszterelnöki Hivatal az Inno-Res Kht.-nek az őszödi beszéd médiában való megjelenésének elemzéséért. A tanulmány a hírműsorok értékelésére nem tért ki, és jelentős része abból állt, hogy az ORTT elemzéseiből és a Gönczöl-bizottság jelentéséből idézett.