Belebukott a MÁV-Start vezetése a káoszba

Vágólapra másolva!
A vasúttársaságok vezetőivel folytatott egyeztetés után a MÁV-Start igazgatóságának felmentését kezdeményezte a gazdasági és közlekedési miniszter. Belső vizsgálatot indított a MÁV is, annak ellenőrzésére, hogy a szerdai elővárosi közlekedési káosz elkerülhető lett volna-e, illetve mindenki a hatáskörének megfelelő döntést hozta-e meg. Szerdán megbénult az elővárosi vasúti közlekedés, mert a várható havazás miatt lemondták a vonatokat, majd csak estére tudták ismét üzembe helyezni a szerelvényeket. A MÁV-Start csütörtökön azt ígérte: egyes utasoknak visszafizetik a kárba veszett jegy árát.
Vágólapra másolva!

A MÁV-Start Zrt. igazgatósági tagjainak felmentését, a felügyelőbizottság megújítását és az utastájékoztatásért felelős vezetők személyes felelősségre vonását kezdeményezte a MÁV Zrt. elnökénél Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter - közölte a tárca kommunikációs főosztálya. A miniszter azután hozta meg a döntést, hogy meghallgatta a a két cég vezetőinek beszámolóját a január 2-án történtekről.

Szerdán először egyáltalán nem jártak az elővárosi vonatok, később pedig 10-20 perc helyett óránként érkezett egy-egy szerelvény az állomásokra. Az utasok nem tudták, milyen menetrendet követ a MÁV, az állomásokon teljes volt a káosz, legalábbis a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint. A szervezet ezért a gazdasági és közlekedési miniszterhez fordult az ügyben. Vizsgálatot követelt a Fidesz is. A párt szóvivője, Szijjártó Péter szerint "Magyarország végzetes gyengeségét mutatja, hogy egy ilyen alapvető közszolgáltatás normális, üzemszerű működését is képtelen biztosítani a kormány".

Az ügyben a MÁV belső vizsgálatot indított - mondta az [origo]-nak Sigulinszki Tibor, a cég szóvivője. Elmondta: január 1-jén úgy tájékozódott a menetirányító, hogy 2-ára további havazás várható. Ezért a személyszállítás, a pályavasút és a forgalomirányítás együttesen úgy döntött, hogy a vonatok szombati menetrend szerint közlekedjenek, mivel a havazásra való tekintettel nem fogják tudni a közlekedést megfelelően lebonyolítani.

Szerda reggelre viszont kiderült, hogy elmarad a havazás. Ekkor új döntés született, miszerint vissza kell állítani a hétfői munkanapra érvényes menetrendet. "Annyi szerelvényt és kollégát mondtak le azonban, hogy a közlekedést nem bírták délig visszaállítani" - közölte a szóvivő. Hozzátette, az elővárosi vasúti közlekedés délben indult és késő estére, illetve csütörtök reggelre állt helyre a forgalom. Mindez rendkívüli fennakadást okozott az utasoknak, akiket hangosbemondókon keresztül tájékoztattak a szóvivő szerint.

Sigulinszki elmondta: a belső vizsgálat arra terjed ki, kinek milyen döntési jogköre volt az ügyben és a megfelelő döntések születtek-e. Kákosy Csaba a MÁV vezetésével folytatott megbeszélésen azt mondta, határozott és azonnali lépeseket vár a vasúttársaságok vezetőitől annak érdekében, hogy az utasok tájékoztatása a jelenleginél magasabb színvonalú legyen.


A MÁV-Start Zrt. csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt ígérték: egyedi elbírálás alapján visszatéríti a fel nem használt vonatjegy árát azoknak az utasoknak, akik szerdán más helyközi tömegközlekedési eszközt voltak kénytelenek használni, például VOLÁN-buszt vagy HÉV-et. Költségtérítést ígértek azoknak is, akiknek bérletük volt az adott időszakra. Az eredeti jegyeket vissza kell juttatni a vasúttársaságnak, ezért cserébe annyi pénzt fizetnek vissza, amennyibe az adott távolságra szóló, másodosztályú vonatjegy kerül. Az Intercity járatok esetében 15 perces késésen túl a pótjegyek árát a pénztárakban visszaadják. A visszafizetésre vonatkozó igényt január 10-ig kell elküldeni a MÁV-Start központi ügyfélszolgálatára.