Sztrájkbizottság alakult a paksi atomerőműben

Vágólapra másolva!
Sztrájkbizottságot alakítottak a paksi atomerőműben. A szakszervezetek ugyanis ellenzik a sugárveszélyes munkakörök friss meghatározásait, illetve az ezzel kapcsolatos korkedvezmélnyes nyugdíj szabályainak megváltoztatását.
Vágólapra másolva!

Sztrájkbizottság alakult a paksi atomerőműben. A sztrájkbizottság felállításáról a PADOSZ és a Paksi Atomerőmű Munkástanácsa döntött. "Tájékoztattuk a munkáltatót a bizottság névsoráról, valamint arról, hogy Kovács Gézát, a Munkaügyi Közvetítő és Döntőbírói Szolgálat vezetőjét kérjük fel a tárgyalásokon való közreműködésre" - mondta Lőrincz László, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) elnöke.

Az erőműben három érdekvédelmi szervezet működik, a korábban önálló csoportosulás, az Atomerőmű Ifjúsági Szervezete betagozódott a Munkástanácsba, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) pedig később dönt a csatlakozásról.

Az érdekvédelmi szervezetek a sugárveszélyes munkakörök meghatározása, illetve az ezzel összefüggő korkedvezményes nyugdíj szabályainak módosítása miatt tiltakoznak. A nyugdíjról ősszel folyt egyeztetés, amit szeptemberben azzal függesztettek fel, hogy 2008 elején szakemberek bevonásával folytatják a tárgyalást. Eddig a sugárveszélyesnek minősített munkakörben dolgozóknak minden ott letöltött öt esztendő után egy évvel rövidült nyugdíj-korhatára.

Az erőmű kommunikációs vezetője decemberben azt mondta, a munkáltató a jogszabály szerint járt el, amikor több éves előkészítő munka alapján meghatározta a sugárveszélyes kategóriába tartozó munkaköröket, ezt léptette életbe január elsejétől. Mittler István azt is közölte, a cég kész a tárgyalásokra.