Ismét eltörölné a vizitdíjat az MSZP-s Tóth Károly

Vágólapra másolva!
Bár az MSZP korábban azt ígérte, nem nyúlnak az államfő által a parlamentnek visszaküldött egészségbiztosítási törvényhez, Tóth Károly szocialista képviselő ismét felvetette, el kellene törölni a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Tóth emellett hozzányúlna a pénztárak vezető testületeihez is, azokban helyet biztosítana a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek is. A Fidesz szerint a javaslat komolytalan.
Vágólapra másolva!

Tóth Károly, az MSZP országgyűlési képviselője ismét be kívánja nyújtani a vizitdíj és a kórházi ápolási díj eltörléséről szóló, korábban már visszavont javaslatát - tájékoztatta a képviseéő az MTI-t pénteken. Tóth szerint nem éri meg fenntartani a társadalmi feszültséget ilyen rövid időre, hiszen 2009-től szerinte úgysem lesz sem vizit-, sem ápolási díj, a magánbiztosítók ugyanis ezeket átvállalják majd, hiszen a jelenlegi - a parlamentnek visszaküldött - törvényben is szerepel, hogy bizonyos szűréseken való részvétel esetén erre lehetőség nyílik.

Tóth már tavaly novemberben is előállt a vizitdíj eltörlésének ötletével, de azt sem az MSZP, sem a kormány nem támogatta, ezért visszavonta a javaslatot. A képviselő a novemberihez képest most annyiban módosítaná eredeti javaslatát, hogy annak, aki nem vett részt az ingyenes megelőző kezeléseken, továbbra is fizetnie kellene ápolási vagy kezelési díjat, ráadásul a jelenleginél magasabb összeget. Példaként az influenza elleni védőoltást említette, ami szerinte ma is ingyenes, tehát aki nem kér védőoltást és utóbb megbetegszik influenzában, annak fizetnie kellene. (Tóth állításával szemben csak 1,3 millió ember jogosult ingyenes oltásra.)

A képviselő emellett módosítani kívánja az egészségbiztosítási pénztárak irányítóinak összetételéről szóló rendelkezést is. Tóth egyetért a törvényt a parlamentnek visszaküldő Sólyom László köztársasági elnökkel abban, hogy az egészségügy átalakításához társadalmi bizalomra is szükség van. Ezért megváltoztatná a pénztárak vezetésének összetételét is. A jelenlegi jogszabályban a 6 fős igazgatóságokba és felügyelőbizottságokba 3 főt a biztosítók, 3 főt pedig a kormányzat delegálna. Tóth javaslata szerint az utóbbi háromból két főt a munkaadói és munkavállalói szervezetek delegálhatnának.

Javaslatait Tóth a január 8-ra tervezett frakcióülésen kívánja előterjeszteni, és bízik abban, hogy meg tudja győzni képviselőtársait. Mint mondta, ebben az esetben akár közös frakciójavaslatként is benyújthatják indítványát a februárban újratárgyalandó törvényhez. Korábban az MSZP azt közölte, hogy nem kívánnak változtatni az államfő által visszaküldött törvényen.

A Fidesz novemberben azt ígérte, ha szavazásra kerül a sor, támogatják majd Tóth ötletét a vizitdíj eltörléséről. Most azonban Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa azt mondta, a kérdés komolyabb annál, mint hogy a szocialisták ezzel szórakozzanak. "Jó lenne, ha az MSZP végre befejezné ezt a bohózatot, az emberek átverését" - vélekedett a fideszes politikus.