Elhalaszthatják a kormánynegyed építését

Vágólapra másolva!
Várhatóan eredménytelenné nyilvánítják a kormánynegyed felépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot. A Népszabadság úgy tudja, a kabinet 2010-ben folytatná a programot, bár hivatalosan csak a jövő héten "formál véleményt" róla. A Fidesz szombaton közleményben követelt, hogy a kormány számoljon el az eddigi költségekkel.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg már csak egy kérdésre kell választ találni az új kormányzati negyeddel kapcsolatban: miképpen jelentsék be, hogy vége - írja a lap az óriásberuházás várható sorsát latolgató cikkében.

Budai Bernadett kormányszóvivő jelenleg egyetlen választ tud: az új kormányzati negyed építéséről hivatalos kormány- és országgyűlési határozat van, amely szerint az épületegyüttest 2009-ben átadják. A kormánykabinet jövő heti ülésén persze új döntést is hozhatnak. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a kabinet bekérte a közbeszerzési pályázatra érkező egyetlen ajánlat anyagát véleményformálás céljából.

Új tendert aligha írnak ki, ehhez ugyanis túlságosan meggyengült a politikai akarat. Az SZDSZ már december elején jelezte: újragondolná a beruházást. Nincs rá sem elég idő, sem elég pénz. "Felesleges egy újabb elvetélt állami beruházást demonstráló gödröt létrehozni" - mondta Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

Az MSZP-ből nyíltan még senki sem bírálta a beruházást, sőt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évértékelőjében mindent a lehető legnagyobb rendben lévőnek minősített. A jövő heti kabinetülésre ennek ellenére kért egy újabb háttéranyagot a részletekről.

A Népszabadság információi szerint a pártban immár általános nézet, hogy a projektből ki kell szállni. Az igazi kérdés tehát inkább az, hogy miképpen lehetne ezt a legkisebb politikai deficittel megtenni. A sokféle megoldás közül vélhetőleg az a forgatókönyv győz, amely szerint a beruházást azzal állítják le, hogy a programot 2010-ben folytatják.

Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombaton közleményt adott ki a kormányzati negyeddel kapcsolatban. "Követeljük, hogy a kormány számoljon el: hány száz millió forintot költött el ennek a teljesen értelmetlen és elfogadhatatlan
luxusberuházásnak az előkészítésére!" - áll a közleményben.