Jégpályává vált szinte az egész ország

Vágólapra másolva!
Az ónos esőtől csúszósra fagyott utakon, járdákon több baleset is történt. A közlekedés lelassult, nem javasolják az autózást. A BKV járatai lassabban közlekednek, a vonatok késnek, a Volán egyes buszai nem járnak. A tűzoltókat is már ötven árokba csúszott járműhöz vagy veszélyes jégcsaphoz hívták segítségül. Vasárnap délutánra javult a helyzet, már csak az ország középső és keleti részén van érvényben harmadfokú, piros meteorológiai riasztás.
Vágólapra másolva!

Reggel óta nagyüzem van az Országos Mentőszolgálatnál, folyamatosan érkeznek bejelentések elcsúszásos balesetekről - közölte Pfahler Pál szolgálatvezető főorvos vasárnap délelőtt az MTI-vel. A mentőket kora estig közel 500 elcsúszásos balesethez riasztották. A délelőtti órákban az azonos körzetben megsérült betegeket kettesével, hármasával szállították az ügyeletes kórházakba, de délutánra csökkent a riasztások száma - mondta a főorvos, aki szerint a mentősök erőn felül teljesítettek.

A jeges utakon a mentőautók is lassabban tudnak haladni. Igyekeznek azokat előrevenni, akik közterületen sérülnek meg, hogy minél kevesebbet kelljen a hidegben várakozniuk. Deák Tamás, az egyik fővárosi ügyeletes kórház, a János kórház traumatológiájának ügyeletvezetője arról számolt be, hogy a betegeknek több órát kell ugyan várakozniuk, de a többség nagyon türelmes. Mint elmondta, reggel óta több mint hetven sérültet láttak el különböző törésekkel szinte minden korosztályból.

Délutánra csökkentették a riasztási fokozatot

Az úttestre lefagyott ónos eső miatt szombat éjszaka és vasárnap napközben közel 50 közlekedési baleset történt. A legsúlyosabb vasárnap reggel Battonya közelében, ahol egy német állampolgárságú ötéves gyermek életét vesztette , amikor a mikrobusz, amelyben utazott, lement az útról, majd az út menti árok megdobta. A mikrobuszban tartózkodó három felnőtt is megsérült - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Árokba csúszott vasárnap este egy gépkocsi az M0 autóút négyes kilométerénél az M1 autópálya irányában is, emiatt két sávot lezártak - közölte Beliczai Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese MTI-vel. A jármű azután hajtott az árokba, hogy megelőzte egy kamion. Az autó egyik utasa súlyosan megsérült. Az autóúton több kilométeres torlódás alakult ki.

A tűzoltókat vasárnap délutánig nagyjából ötvenszer riasztották az útról árokba csúszott autók mentéséhez vagy veszélyes jégcsapok miatt- közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Elsősorban Észak- és Nyugat-Dunántúlon, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében hívták árkokba csúszott járművekhez tűzoltókat. A szóvivő szerint délutánra enyhült a helyzet. A tűzoltók kevesebb riasztást kaptak, és már csak az ország középső és keleti részén van érvényben harmadfokú, piros meteorológiai riasztás. Közép-Magyarországon harmadfokúról másodfokúra csökkent, míg a Nyugat-Dunántúlon elsőfokúra mérséklődött a meteorológiai riasztási fokozat.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tizenkét óra alatt hat árokba csúszásos baleset történt vasárnap, egyik sem járt személyi sérüléssel - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szolnoki központi ügyeletese vasárnap az MTI-t. Kunszentmártonnál egy sószóró gépkocsi, később Tiszaföldvárnál autóbusz, míg Jászkisér és Pély között személygépkocsi csúszott árokba, műszaki mentésük a tűzoltók feladata volt - mondta Molnár Tibor tűzoltó főhadnagy.

Forrás: MTI
Galériáért kattintson a képekre!

A Veszprém megyei mentősöknek hatvan kéz- és lábtöröttet kellett vasárnap kora délutánig kórházba szállítaniuk - tájékoztatta Molnár Zoltán, a mentők megyei ügyeletese az MTI-t. A rendőrség sajtóügyeletesének közlése szerint súlyos közlekedési baleset nem történt Veszprém megyében, viszont jó néhány koccanásos ütközés és árokba csúszás fordult elő. A közútkezelő kht. ügyeletese szerint sokat javult az utak állapota, mert délre-délutánra emelkedett a hőmérséklet, és már nem fagy le az eső.

Szombat este a 6-os úton, Érdnél két személyautó frontálisan ütközött össze, és több autó is egymásba csúszott. Tűzoltók beavatkozására volt szükség a Tolna megyei Bátán, ahol a síkosság miatt több autó torlódott össze a bekötő úton. Csongrád megyében hét autó ütközött össze az M5-ös autópályán a Szeged felé vezető oldalon Balástya közelében.

Budapesten vasárnap nem történtek komolyabb balesetek a csúszós utak miatt - tájékoztatta az [origo]-t a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A Bécsi úton három autó összekoccant, de az utasoknak nem esett bajuk. Ezen kívül is volt több koccanás, de nem fordul elő több baleset, mint az elmúlt napokban - jegyezte meg az ügyeletes.

Heves megyében délig tizenhárom, többségében koccanásos baleset történt. Az ütközések során két ember súlyosan megsérült. Dobos Sándor, az Országos Mentőszolgálat egri állomásának ügyeletese elmondta: a megye egész területén, így Eger, Gyöngyös, Hatvan és Heves környékén is rendkívül síkosak az utak. A mentősofőrök beszámolója szerint vannak olyan mellékutak, amelyeket egy centiméteres jégpáncél borít. Tolna megyében is történtek kisebb koccanásos balesetek. Nagykónyi és Iregszemcse között egy kisteherautó és egy személykocsi csúszott árokba, az autósok könnyebb sérüléssel megúszták a balesetet.

Nem javasolják az autózást

Az ónos eső miatt lelassult a közlekedés Budapesten, kisebb fennakadások is előfordulhatnak - tájékoztatta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. illetékese az MTI-t. Hajnal óta a magasabban fekvő budai területeken hó, a pesti városrészekben ónos eső nehezíti a közlekedést - közölte Horváth László helyettes szóvivő. A társaság folyamatosan, nyolcvan munkagéppel ellenőrzi az utak állapotát és szükség szerint síkosságmentesíti a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, hidakat és felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető mellékutakat - írta a cég képviselője.

A háztulajdonosok illetve a társasházak üzemeltetőinek figyelmét arra hívta a helyettes-szóvivő, hogy az ingatlanaik előtti járdákat - a balesetek elkerülése érdekében - nekik kell megtisztítaniuk. A mellékutak takarítását csak az ónos eső megszűnését követő 8-9 óra múlva tudják elkezdeni a közterület-fenntartók. Azt kérik a fővárosiaktól, hogy ha nem muszáj, ne induljanak el autóval, inkább használják a tömegközlekedési járműveket. Aki autóba ül, annak időt kell szánni arra is, hogy megtisztítsa autóját a rárakódott jégről. Akár több milliméter vastagságú is rakódhatott a járművekre.

Fotó: Szabó Pál

Még nem kellett egy utat sem lezárni Pest megyében, de nem javasolják az autós közlekedést - közölte a Magyar közút Kht. Közép-magyarországi Régiójának ügyeletese is vasárnap reggel. Főként a hegyi utakon veszélyes a közlekedés, mert a hideg aszfaltra hulló esőcseppek azonnal megfagynak - mondta Vincek Tibor. Az ügyeletes szerint a Pilis, a Börzsöny, de a régióhoz tartozó Mátra kirándulóhelyeit sem tanácsos felkeresni, a sípályákhoz vezető utak sem biztonságosak. Többek között Dobogókő, Pilisszentkereszt, Letkés és Márianosztra alig megközelíthető, sok autós, felmérve a veszélyt, vissza is fordult.

Az Észak-Alföldön a főútvonalak viszonylag jól járhatók, a mellékutak egy része azonban a jegesedéstől csúszós, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a frissen esett hótól havas, hókásás - tájékoztatta az MTI-t Dvorcsák Imre, a Magyar Közút Kht. Észak-alföldi Regionális Főmérnökségének ügyeletese. Veszprém megyében sem tudták egyelőre megkezdeni a mellékutak sózását, így azok nehezen járhatók.

Késnek a vonatuk, több távolsági busz nem közlekedik

A budapesti tömegközlekedés is lelassult - tudta meg az [origo] a BKV diszpécser-központjának munkatársától. A járművek hosszabb ideig várakoznak a megállókban, időt hagyva az utasoknak a biztonságos fel-és leszállásra, és fokozotabb figyelemre szólítják fel őket. Emiatt megnőtt az utazási idő.

A Budapest-Pécs vasútvonalon 30-50 percet késtek a vonatok, mert Abaliget és Godisa között nincs feszültség a vasúti felső-vezetékben - közölte a MÁV, amely szerint feltehetően időjárási oka van a hibának. A hibát kora estére tudták elhárítani. A Keleti pályaudvaron délutánra szűntek meg a váltóállítási problémák - közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. Amíg a menetrend helyre nem áll, 10-15 perces késesekre számítani kell azoknál a vonatoknál, amelyek a Keleti pályaudvarról indulnak, vagy oda érkeznek - tette hozzá.

Fotó: Szabó Pál

Nemcsók György, a Balaton Volán Zrt. diszpécsere szerint a Balaton-felvidéken a Mencshely-Barnag-Vöröstó, valamint a Nagyvázsony-Zánka útvonalon változatlanul nem tudnak közlekedni a buszok, ugyanakkor elindultak már a járatok a Veszprém-Felsőörs-Balatonalmádi, valamint a Felsőörs-Balatonfüred útvonalakon. Ismét közlekednek a buszok a balatonakarattyai és a Veszprém-Balatonfüred közötti emelkedőn is.

A Somló Volán Zrt. soproni, kaposvári és badacsonyi járata a lefagyott ónos eső miatt Balatonfűzfőn, Lesencetomajon, illetve Szigligeten akadt el, de jelentősebb késésekkel már mindhárom járat továbbment - közölte Barta János, a cég vezérigazgatója.

A zalai autóbusz-közlekedésben több helyen is fennakadásokat okozott az ónos eső. A társaság autóbuszai több települést nem tudtak elérni, a távolabbról érkező járatok sokat késtek. A szűk, emelkedős utakra fagyott ónos eső miatt Zalaboldogfára, Nemesapátiba, Nemessándorházára és Nemeshetésre a buszok délelőtt nem tudtak eljutni. A Pápáról Keszthelyen át Zalaegerszegig közlekedő járat nagy késéssel is csak a Balaton-parti városig jutott, innen vissza is fordult, így a zalai megyeszékhelyre már nem érkezett meg. Vas megyéből a Pécsig közlekedő autóbusz délelőtt 70 perces késéssel érkezett Zalaegerszegre és indult tovább a célállomására.

A Velencei-tavi korcsolyapályákat bezárták az ónos eső miatt.