Kóka népszerűsége esett a legnagyobbat tavaly

Vágólapra másolva!
Tovább esett 2007 során a politikusok népszerűsége - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos összesítése alapján. Átalgosan három pontot estek a mutatók. A legnagyobb vesztes Kóka János lett, aki 11 pontot veszített.
Vágólapra másolva!

2007-ben is folytatódott a 2006-ban megkezdődött negatív tendencia a politikusok megítélésében. Átlagos népszerűségük 39-ről 36 pontra csökkent az év folyamán - derül ki a Szonda-Ipsos elemzéséből, amelyet a Népszabadság ismertet.

A lista élén egész évben Sólyom László, Dávid Ibolya, Szili Katalin váltogatta egymást. Legtöbbször, hat alkalommal Sólyom László vezetett, Szili Katalin és Dávid Ibolya háromszor állhatott a rangsor élére.

A kormány legnépszerűbb tagjai 2007-ben Fodor Gábor és Gráf József voltak. A környezetvédelmi miniszter - Göncz Kinga külügyminiszter mellett - az a kormánypárti politikus, akinek nem lett negatívabb a megítélése. Az agrártárca vezetőjének vesztesége 1-2 pontos. Az ellenzéki szavazók viszonylag elismerően nyilatkoznak mindkettejükről.

A közvélemény-kutató szerint az év vesztese Kóka János, az SZDSZ elnöke 11 pontos népszerűségesést könyvelhetett el, de Gyurcsány Ferenc kormányfő 7 pontos esése is átlag feletti volt. Az Orbán Viktorral kapcsolatos pozitív és negatív vélemények már annyira beágyazódtak, hogy megítélése alig változott 2007 során. Átlagpontszáma 44 volt.

A lista végén mindig az aktuális egészségügyi miniszter: Molnár Lajos, majd Horváth Ágnes állt - olvasható a Népszabadságban.