Vágólapra másolva!
A tárgyalótermek bekamerázása, korlátok felszerelése és demonstratív rendőri jelenlét biztosítása szerepel a bírók kívánságlistáján. A Legfelsőbb Bíróság elnöke összegyűjtötte a bírók javaslatait arról, hogyan lehetne elkerülni a tegnapihoz hasonló erőszakos cselekményeket a tárgyalásokon. Kedden egy dühöngő ügyfél székkel támadt a bírókra és az ügyvédjére a Pest Megyei Bíróságon. Az igazságügyi miniszter szerdán megígérte: munkacsoportot indít a bírókat védő biztonsági intézkedések kidolgozására.
Vágólapra másolva!

Szakértői munkacsoport alakul a bírákat védő biztonsági intézkedések kidolgozására, s egy hónapon belül leteszi az asztalra a javaslatát - jelentette be szerdán Takács Albert rendészeti és igazságügyi miniszter és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

Lomnici kedden fordult a miniszterhez, az után, hogy két bírót és egy ügyvédet megvertek a Pest Megyei Bíróságon egy polgári per tárgyalásán. Az egyik ügyfél székkel rontott a bíróknak, és megtámadta a saját ügyvédjét is. Az OIT elnöke elsősorban azt szerette volna elérni: legalább a súlyos esetek tárgyalásán legyen rendőri jelenlét a bíróságokon, hogy megelőzhetőek legyenek a hasonló támadások.

Drága a rendőri szolgálat

Takács Albert szerint ha az igazságszolgáltatásban dolgozók nincsenek biztonságban, alkotmányos alapelv sérülhet, hiszen a bírói függetlenség egyik fontos garanciája, hogy a bíró biztonságban érezze magát. Ezért a miniszter szerdán ígéretet tett arra, hogy amint kidolgozza a munkacsoport a javaslatait, azonnal nekilátnak a megvalósításnak. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem tudja garantálni az állandó rendőri jelenlétet, csupán azokban az esetekben, amikor előre látható veszéllyel, kockázattal kell számolni.

A rendőri szolgálat ugyanis drága. Lomnici felidézte, hogy korábban a forgalmas Fővárosi Bíróságon és a Pest Megyei Bíróságon két-két rendőr teljesített szolgálatot, de végül le kellett mondaniuk erről, mert nem tudták kigazdálkodni az ehhez szükséges pénzt.

Az OIT elnöke szerdán tárgyalt a Pest Megyei Bíróság elnökével, és összegyűjtötte a bírók javaslatait arról, hogyan lehetne megvédeni az igazságszolgáltatásban dolgozókat. A bírók szerint megoldást jelenthetne, ha az épületekben demonstratív jellegű rendőri jelenlétet tapasztalnának az ügyfelek, akárcsak Nyugat-Európában. Így gondolja Uttó György, a Magyar Bírói Egyesület (MBE) elnöke is. Úgy véli, a rendőri jelenlét önmagában is visszatartó erőt jelenteme, de fontos lenne az is, hogy a bíróságokkal szembeni támadások után valamennyi országos főméltóság és párt nyilvánosan elítélje az effajta magatartást.

Korlátot és kamerákat is szeretnének a bírók

A bíróságokon ugyan most is vannak rendészek, de nekik a rendőrökkel ellentétben nincs intézkedési jogosultságok, s ezért nem kellően hatékonyak. A tárgyalótermekben van úgynevezett támadásjelző gomb is. Ez a berendezés csendes vészjelzést ad le az épületben tartózkodó rendészek monitorján,esetleg rögtön a rendőrségnél vagy a vagyonvédelmi cégnél - ez bíróságonként változó. Csakhogy a keddi támadáskor olyan gyorsan történtek az események, hogy a bírónőnek nem volt ideje megnyomni a gombot. Ilyen esetekben nem segít a támadásjelző - állítja Kis Ernő is, annak a vagyonvédelmi cégnek a munkatársa, amely számos bíróság, köztük a Pest megyei támadásjelző rendszerét telepítette.

Szerinte a mechanikai védelem, vagyis a bírók és az ügyfelek fizikai szétválasztása jelenthetné a megoldást, de nem biztos, hogy népszerű lenne. "Mindenki viszolyog a rácsoktól" - jegyezte meg. Lomnici Zoltán azonban a bírák javaslataira hivatkozva szerdán maga is felvetette, hogy komoly probléma a tárgyalótermek kicsisége, mivel így a bíró gyakorlatilag karnyújtásnyira ül a vádlottól, az ügyféltől. Lomnici az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy jó ötletnek tartaná, ha korlátokat szerelnének fel.

A javaslatok közé tartozik még a tárgyalótermek bekamerázása, és a nagyobb ügyekben teremőrök alkalmazása - közvetítette a bíráktól hallottakat az OIT elnöke. Arra, hogy melyik esetekben lehet előre kockázatot sejteni, a Magyar Bírói Egyesület elnöke szerint esetleg a vádlottat ismerő nyomozó hatóság informálisan figyelmeztethetné a bíróságot, bár ez felvet személyiségi jogi aggályokat.

Dobócsillag, szekerce

A kisebb bíróságokon nincs fémérzékelő kapu, amellyel ki lehetne szűrni a fegyverrel érkezőket. "Egyre többen mennek felfegyverkezve a bíróságra" - mondta statisztikákra hivatkozva Lomnici. 13 megyéből származó adatok szerint egy év alatt több mint 6000 szúró-vágó eszközt próbáltak bíróságra bevinni, többek között baltát, szekercét, borotvát és dobócsillagot. Uttó György szerint is egyre gyakrabban fordulnak elő a bírókat érő támadások, ha nem is annyira súlyosak, mint a keddi incidens. "Ezek az egyedi esetek pszichés hatással vannak a bírákra, és nem lenne jó, ha félelemérzettel ülnének le a pulpitusra" - jegyezte meg az MBE elnöke.