Már 22 MSZP-s kapott fehér poros borítékot

Vágólapra másolva!
Az MTI információi szerint szerdáig összesen 22 MSZP-s országgyűlési képviselő kapott fehér port tartalmazó borítékot. Az ügyben már a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. Nyilvánosság elé állt két szocialista politikus, Paizs József Szigetvár és Páva Zoltán, Komló polgármestere is, aki kapott fehér poros levelet. Mindkettőjüknek hivatalos levélként érkezett a por, Paizsnak a lakására, Pávának a polgármesteri hivatalba.
Vágólapra másolva!

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője annyit mondott: a számokról nem nyilatkozhat. A Nemzeti Nyomozó Irodától kedden megkapták az iratokat, és megkezdték az ügy vizsgálatát.

Az MTI január 4-én adott hírt először az ismeretlen fehér port tartalmazó borítékokról. A nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kezdte meg. Az NNI keddi közleménye szerint a cselekmények a zaklatás és a közveszéllyel fenyegetés bűncselekmény gyanúját vetik fel, amelynek sértettjei országgyűlési képviselők. Az esetek nagy száma miatt arra lehet következtetni, hogy a sértettek tevékenységükkel összefüggésben kapták a küldeményeket - áll a közleményben.

Az érintettek többsége korábban nem kívánt nyilatkozni. Paizs József, az MSZP országgyűlési képviselője, Szigetvár polgármestere szerdán azonban beszámolt arról, hogy az ismeretlen fehér port tartalmazó levél hétfőn érkezett a lakására. Arról, hogy ő a tizedik politikus, aki ilyen levelet kapott, a frakció tájékoztatta. Paizs József közölte: nem lehet tudni, hogy a por ártalmas volt-e, mivel 72 órába telik a vizsgálat, amelyet Budapesten végeznek. Az óvintézkedés az volt, hogy fertőtlenítették a lakást - tette hozzá.

Paizs azt mondta: a levelet nem lehet értelmezni, összefüggéstelen betűkből áll, a végén rajzolódott ki az antrax felirat. Hozzátette, hogy a küldemény hivatalos levélként érkezett, a borítékon feladóként a Közlekedésbiztonsági Felügyelet szerepelt, és kézzel volt az iktatószám ráírva. Mint mondta, a céget nem ismeri. Szerinte a levél összefüggésben lehet országgyűlési képviselői mandátumával, illetve az egészségbiztosítási törvénnyel.

Páva Zoltán országgyűlési képviselő, Komló polgármestere a hivatalába kapott ugyanilyen levelet hétfőn. "Amikor Budapesten értesültem róla, hogy kollégáim milyen küldeményeket vettek kézhez, felhívtam a komlói titkárságomat, ne bontsák fel a gyanúsnak ítélt leveleket" - mondta a politikus. Hozzátette: mihelyt hazaért, átnézte postáját, és látta, hogy furcsa módon bélyeg van azon a borítékon, melyen feladóként a Főpolgármesteri Hivatal szerepel. "Mivel a hivatalok ma már nem használnak bélyegeket, hanem meghitelezik a postai költségeket, az asztalra dobtam a levelet, melyből fehér por szállt fel. Ezután értesítettem a rendőrséget és a katasztrófavédelem szakembereit, akik a küldeményt a tisztiorvosi szolgálathoz vitték vizsgálatra" - közölte.

Az MTI baranyai szocialista körökből úgy értesült, hogy Pécs polgármestere, Tasnádi Péter is kapott fehér port tartalmazó levelet. Őt azonban nem sikerült elérni.

Nyakó István, az MSZP szóvivője hétfőn azt mondta, a szocialista párt a fenyegetőzés minden formáját elítéli, függetlenül attól, hogy ez kormánypárti vagy ellenzéki képviselőket érint vagy bárki mást. Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban történetek olyan események, amelyek után "finoman szólva sem volt szolidáris" a politika a megtámadottakkal szemben. A szóvivő azzal kapcsolatban nem kívánt találgatni, miért kapták a borítékokat az érintett politikusok.