Telekügylet miatt tűnik el a Kultiplex

Vágólapra másolva!
Dózer - ez a neve a Kultiplex utolsó napjaiban rendezett fesztiválnak. A IX. kerületi alternatív szórakozóhelyet, a Tilos Rádió székhelyét ugyanis február 28-án bezárják, az épületet pedig lebontják. Az önkormányzat döntött a hely eladásáról és a bontásról, de rábólintott a főváros és a Budapest Film is, amelyeknek szintén van beleszólásuk a Kultiplex sorsába.
Vágólapra másolva!

Február 28-áig ki kell üríteni a Kultiplexet, mert a IX. kerületi szórakozóhely épületét lebontják, és parkot alakítanak ki a helyén. A Kultiplexben alternatív szórakozóhely, mozi működött, és itt volt a Tilos Rádió székhelye is. "A bezárásig hátralévő időben fesztivállal búcsúzunk" - mondták a szervezők. A fesztivál, amellyel nem csak búcsúzni, hanem tiltakozni is akarnak, a "Dózer" nevet kapta. A fesztivál január 10-étől február 23-áig tart majd, és ingyenes lesz - közölte Jakab Zoltán, a Kultiplex rendezvényszervezője.

Bakáts Tibor Settenkedő szerint - aki a Kultiplex bezárásáról szóló sajtótájékoztató résztvevője volt - érthetetlen, hogy "miért pont ezt a helyet kell elkaszálni". Bakács szerint az üzemeltetők próbáltak alternatív megoldásokat találni, hogy elkerüljék a lebontást. Kezdeményezték az épület műemlékké nyilvánítását - sikertelenül. Bakács szerint a problémát a politikai, gazdasági döntéshozóknak kellene megoldaniuk.

"Jó szívvel javasoltuk parkosításra"

A Kultiplex épületét azért kell lebontani, mert a IX. kerületi önkormányzat ingatlanfejlesztőknek eladott egy Üllői úti foghíjtelket, ahol valószínűleg szálloda épül. Az így kieső zöldterületet azonban a szabályok szerint pótolni kell, amit a telek mögötti Markusovszky tér - jelenleg leginkább parkoló - és a Kultiplex, valamint a mellette levő lepattant játszótér parkká alakításával oldanak meg.

A két telek között légvonalban hetven méter a távolság. Az önkormányzat indoklása szerint a parkhoz azért éppen a Kultiplexet bontják le, mert a környék épületei közül ez van a legrosszabb állapotban. Ugyanakkor ez egybevág a kerület szándékaival, a szórakozóhellyel ugyanis már sok konfliktusuk volt, ráadásul a környéken lakók sem kedvelik. "A Kultiplexszel annyi baja volt az önkormányzatnak és a lakóknak, hogy jó szívvel javasoltuk parkosításra" - mondta az [origo]-nak korábban Hardi Róbert alpolgármester (MSZP-SZDSZ).

Kinizsi - Blue Box - Kulti

Valaha a Kultiplex helyén a Kinizsi mozi működött, amely később a Blue box nevet kapta, és a Budapest Film működtette. A mozi azonban ráfizetéses volt, és lassan teljesen leamortizálódott, ezért pályázatot írtak ki a hasznosítására. Ezután újították fel, és 2002-ben nyitották meg a klub későbbi üzemeltetői. A mozi mellett ekkor vált szórakozó- és vendéglátóhellyé a Kultiplex, és a kezdetektől otthont ad a Tilos Rádiónak is.

Fotó: Pályi Zsófia

A Budapest Filmet a Kultiplex megvásárlásáról szóló ajánlatával ezután kereste meg a IX. kerület. "A környék városrendezési elképzeléseire való tekintettel" akarták megvenni - derül ki a főváros gazdasági bizottsági ülésének májusi jegyzőkönyvéből, ahol a Budapest Film által működtetett mozikról is szó volt. A tulajdonos engedett a kerület kérésének a Kultiplexben működő mozi alacsony látogatottsága miatt.

Az ingatlanok adásvételére a főváros is rábólintott. A júniusi közgyűlés hozzájárult, hogy a Budapest Film a IX. kerületnek adja el a Kultiplexet. Később pedig az Üllői úti telek adásvételébe egyezett bele a fővárosi közgyűlés, amikor lemondott a telekre vonatkozó elővásárlási jogáról. Az erről szóló előterjesztést Hagyó Miklós városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes nyújtotta be, és egyhangúlag megszavazták.

Fotó: Pályi Zsófia

Hagyó Miklós szóvivője, Hidas Judit az [origo]-nak korábban azt mondta: a főváros nem felettes hatósága a kerületi önkormányzatoknak, így nem szólhat bele, mit és hogyan adnak el. A főváros automatikus elővásárlási joga is többnyire formális, mert nincs beleszólása a vételárba és egyéb feltételekbe sem, csak arról dönthet, az adott áron a vevőt megelőzve megveszi-e az ingatlant - tette hozzá.