Nem Toller az első kómában is fizetett képviselő

Vágólapra másolva!
Nem Toller László MSZP-s képviselő az első politikus, aki kómába került parlamenti ciklus közben. 1990-ben egy MDF-es képviselőt, Baranyai Miklóst megválasztását követően nem sokkal ért baleset, kómába került, és a teljes ciklus alatt megmaradt a mandátuma és kapott tiszteletdíjat - állítja a parlamenti mentelmi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke. A testület várhatóan februárban dönti el, hogy Toller ügyében - mint az elnök fogalmazott - "törvényes és humánus kiút legyen a közjogi csapdából".
Vágólapra másolva!

A rendszerváltást követő első parlamenti ciklus elején egy hatvani MDF-es képviselőt, Baranyai Miklóst ért baleset, kiesett egy ablakból, és kómába került - mondta az [origo]-nak Géczi József Alajos, a parlament mentelmi bizottságának elnöke. Ezt megerősítette a bizottság jogi tanácsadója, Karsai József is, illetve az MDF sajtóosztálya, bár ők úgy tudják, Baranyai egy székről esett le, és fejsérülést szenvedett valamikor 1990-ben. A politikus a ciklus alatt végig megkapta tiszteletdíját. Igaz, akkor még mások voltak a jogszabályok, de Baranyai ügye mégis hasonló Toller László szocialista képviselő esetéhez, aki másfél éve fekszik kómában.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a képviselőknek évente január 31-ig kell vagyonnyilatkozatot tenniük, de mint arra Géczi felhívta a figyelmet, a törvény nem köti ki, hogy saját kezű aláírás nélkül a vagyonnyilatkozat nem érvényes. Emiatt fogadták el törvényszerűnek, hogy a másfél éve autóbaleset miatt éber kómában fekvő Toller László pécsi képviselő helyett felesége adta le a vagyonnyilatkozatot. A jelenlegi törvény szerint aki nem adja le vagyonnyilatkozatát, az nem gyakorolhatja képviselői jogait, nem szavazhat, nem jár neki a tiszteletdíj. Aki pedig a ciklus végén nem tesz eleget vagyonnyilatkozattételi kötelezettségének, az nem kaphat végkielégítést. Toller így - bár nem tudja ellátni képviselői teendőit - folyamatosan kapja a tiszteletdíját, és automatikusan jár neki a költségátalány is.

1990-ben is volt vagyonnyilatkozattételi kötelezettség, de csak a mandátum megszerzésekor és megszűnésekor. Baranyai a ciklus végén nem tett vagyonnyilatkozatot, de ennek akkor nem is volt szankciója. Azt nem tudni biztosan, a képviselő mikor halt meg, 1996-ban még működött az a közalapítvány, amely támogatta ellátását. Tollerhez hasonlóan, aki jelenleg is az alkotmányügyi bizottság tagja, Baranyai is a ciklus végéig megőrizte bizottsági tagságát is, az egészségügyi bizottságnak volt 1992 novemberéig alelnöke, majd tagja.

Géczi közölte: a bizottság állásfoglalást készít Toller ügye kapcsán, melyet várhatóan februárban nyújtanak be az Országgyűlésnek. "Törvénymódosítás is kell, hogy törvényes és humánus kiút legyen ebből a közjogi csapdából" - mondta a bizottság elnöke, de az állásfoglalásról nem volt hajlandó bővebben beszélni.

Toller ügye egyre bonyolódik. Miután mandátumáról csak ő tudna lemondani, azt a törvény szerint visszavonni nem lehet, csak akkor szűnhetne meg képviselősége, ha gyámság alá helyezik. Ezt egy magánszemély kezdeményezte a napokban név nélkül írt levelében. Az ügyben a szekszárdi gyámhivatal jár el, mivel a pécsi, ahol Toller képviselő, elfogultságot jelentett be. A gyámság alá helyezési eljárás - melyet Toller családja arra hivatkozva nem indított meg eddig, hogy bíznak a politikus felépülésében - akár egy évig is eltarthat.

A Deport ´56 elnöke, Szerdahelyi Szabolcs pedig vasárnap feljelentést tett az ORFK-n, amiért Toller a mai napig kapja tiszteletdíját és a költségtérítést, illetve hogy nem tett saját kezűleg vagyonnyilatkozatot. Szerdahelyi szerint ez kimeríti a jelentős vagyoni hátránnyal járó hűtlen kezelés tényállását. Az ügyet a rendőrség a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz továbbította - közölte az ORFK sajtóosztályának munkatársa.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnök közleményében azt írta: Toller László jelenlegi állapotában nem képes arra, hogy megvédje magát az ízléstelen támadásoktól, ezért kötelességének érzi, hogy ezt megtegye helyette. Szili szerint az előírt határidőre - tavaly február 12-ig - valamennyi képviselő eleget tett vagyonnyilatkozat-leadási kötelezettségének. Ekkor azonban egy képviselő vagy frakció sem emelt kifogást ez ellen - fogalmazott Szili.