Vágólapra másolva!
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium űrkutatási projekteket tervez támogatni több mint százmillió forinttal - számolt be róla a Magyar Nemzet. A tárca fizetne például a fej helyzetének vizsgálatára az űrben. A tárca szóvivője szerint már országok jóval többet költenek ilyesmikre.
Vágólapra másolva!

Űrkutatási pályázatok támogatására tervez elkölteni százhatvanmillió forintot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - írta a keddi Magyar Nemzet.

A támogatandó projektek között van egy olyan fejlesztés, amely űrfelvételek és radarok segítségével mutatná ki a kukoricabogár okozta károkat a földeken, erre ötmilliót szán a tárca. Fizetne számos űranyag-tudományi, űrelektronikai, űrélettani és távérzékelési kutatásokra, többek között az úgynevezett "részecskogyorsító fémhab" kísérleteihez. Az orosz-magyar együttműködés keretében létrejövő kutatásokra tízmilliókat költene a minisztérium a pályázati javaslat szerint. Az űrélettan terén arra is áldozna a tárca, hogy a fej helyzetét, a testtartás, az egyensúlyi állapot és a pszichés állapot közti összefüggést vizsgálják ultrahanggal és számítógéppel.

A Magyar Nemzet megkeresésére a minisztérium sajtóosztályán azt válaszolták, hogy az űrkutatás egy 2006-os kormányrendelet alapján tartozik hozzájuk. Olt Boglárka szóvivő közölte, hogy a pályázatok támogatásáról egy 13 fős űrkutatási tudományos tanács döntött, ezt pedig elfogadta a minisztérium. A szóvivő szerint a legkisebb nyugat-európai országokban is Magyarországnál tízszer-hússzor többet költenek űrkutatásra.