Hetente duplázódik az influenzások száma

Vágólapra másolva!
Hétről hétre megduplázódott az influenzás betegek száma Magyarországon az elmúlt időszakban. Az országos tiszti főorvos szerint már járványról lehet beszélni. Betegség esetén pár napot otthon, ágynyugalomban kell tölteni, továbbá sok C-vitamint, gyümölcsöt és folyadékot kell fogyasztani.
Vágólapra másolva!

"Nagyobb méretekben nőtt az influenzás betegek száma az elmúlt időszakban, mint ahogy számítottunk arra" - közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Míg december végén hétezren, addig január második hetében már 30 ezren betegedtek meg, s a szám egyre nő. "Ki lehet jelenteni, hogy Magyarországon influenzajárvány van" - közölte a főorvos.

A járvány első harmadában vagyunk jelenleg, de, hogy mikor lesz a csúcs, azt Falus sem tudta megmondani. Általában 13 hétig tart egy-egy járvány, s az elmúlt években 100-200 ezer embert érintett. Leginkább a gyerekek betegednek meg először, a felnőttek tőlük kapják el.

Országszerte egyre több kórházban látogatási tilalom van Szolnoki János járványügyi főosztályvezető-helyettes szerint. Szolnoki hozzátette: ahol lehet látogatni, lehetőség szerint oda is minél kevesebbet menjenek az emberek. Szolnoki szerint lesz elég oltóanyag az elkövetkező hetekben, ráadásul az 1,3 millió ingyenes oltóanyag 40 százalékát még nem használta fel a lakosság. Az oltóanyag tb-támogatás nélkül alig 1000 forintba kerül.

Csohán Ágnes főosztályvezető elmondta: az általuk megvizsgált 39 minta közül 14 esetében állapították meg az influenzát. "Ez rendkívül magas arány" - közölte. A fertőzést - csakúgy mint Európa más országaiban - a vírus H1N1-es változata okozza. A leginkább fertőzött Pest megye mellett Komáromban, Fejérben, Baranyában és a Dél-Alföldön betegedtek meg sokan.

Pest megyében van a legtöbb beteg

Pest megyében már elérte a járvány szintjét az influenzás megbetegedések száma. A növekedés üteme heti összehasonlításban vizsgálva 86 százalékos emelkedést mutat - közölte Jakab Dezső, az ÁNTSZ Közép-Magyarországi Regionális Intézetének járványügyi csoportvezetője.

Jakab Dezső elmondta, hogy az elmúlt napokban hozzávetőleg 70 ezren keresték fel orvosukat influenzás panasszal, ez a lakosság fél százalékát jelenti, s mivel igen gyors növekedésről van szó, ez már eléri a mérsékelt aktivitású járvány szintjét. A megyén belül a legnagyobb számban Dabas körzetében, a legkisebb mértékben pedig Gödöllő térségében fordultak elő ezek a megbetegedések.

Sehol sem kellett ugyanakkor kórház vagy iskola bezárását elrendelni, ám ez ügyben helyi hatáskörben is dönthetnek az illetékesek - utalt rá az orvos. Az egész Európában terjedő H1-es vírus hirtelen felszökő magas lázt okoz, ami levertséggel, fáradtsággal jár, izomfájdalom kísérheti - közölte Jakab.

Gyakran száraz köhögést és nyálkahártya-gyulladást is előidéz a betegség. Mivel elsősorban légi úton terjed, ajánlatos kerülni azokat a zárt helyeket, ahol sokan tartózkodnak. Betegség esetén javallott pár napot otthon, ágynyugalomban maradni, továbbá sok C-vitamint, gyümölcsöt és folyadékot fogyasztani - mondta Jakab Dezső.

Elérte az influenzajárvány Zalaegerszeget is

Megyei szinten még nem érte el az influenzajárvány Zalát, Zalaegerszegen azonban a betegek száma már meghaladja a járványnak számító értéket - közölte a régiós tisztiorvos az MTI-vel. Menyhárt Ildikó tájékoztatása szerint egy hét alatt háromszorosára emelkedett Zala megyében az influenzás megbetegedések száma, és további intenzív növekedés várható, de megyei szinten egyelőre nincs járvány.

Zalaegerszegen ugyanakkor - százezer lakosra számítva - már több mint 200 beteget jelentettek az egészségügyi intézmények, vagyis a megyeszékhelyen már járványosnak tekinthető a fertőzés.Az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális intézetének zalaegerszegi kirendeltségvezetője elmondta: náluk nemcsak a legfiatalabbakat vagy az időseket érte el a megbetegedés, az influenza most valamennyi korosztályban fertőz.