Visszalépés oldja meg az újabb mérges vitát Budaörsön

Vágólapra másolva!
Mégsem akar Budaörs jegyzője lenni az a hivatali dolgozó, akit a helyi jobboldal támogatásával, az MSZP-SZDSZ tiltakozása ellenére választottak meg. Az SZDSZ-es polgármester azért kifogásolta a döntést, mert a kiválasztott pályázó volt az egyetlen a jelentkezők közül, akinek nem volt jogi diplomája.
Vágólapra másolva!

Budaörsön a helyzet az után mérgesedett el, hogy múlt pénteken a budaörsi önkormányzat a jobboldali többség szavazatával Almási Ibolyát, a polgármesteri hivatal jelenlegi irodavezetőjét válaasztotta új jegyzőnek. A döntést bírálta a balliberális oldal, mert a 16 jelentkező közül ő volt az egyetlen, aki nem rendelkezett jogi diplomával.

Almási szerdán közölte, visszavonja pályázatát, és egyúttal kéri felmentését mostani állásából, mert nem kíván tovább az önkormányzatnál dolgozni. Erről a Localinfo nevű hírügynökség számolt be, a hírt az [origo]-nak megerősítette a polgármesteri hivatali kabinet vezetője.

A jogi diploma hiánya ugyan nem kizáró ok - az önkormányzati törvény szerint a jogi diploma helyettesíthető igazgatásszervezői képesítéssel, okleveles közigazgatási menedzser szakképesítéssel, közigazgatási szakvizsgával vagy megfelelő tudományos fokozattal -, de Wittinghoff Tamás polgármester (SZDSZ) szerint egy 26 ezer lakosú, 15 milliárd forintos költségvetésú városban joggal várható el, hogy a jegyző jogász legyen.

A képviselő-testületben többségben lévő jobboldal azonban nem értett egyet ezzel. "Nekem van jogi végzettségem, de ha megválasztanának, én lennék Budaörs legrosszabb jegyzője" - mondta korábban az [origo]-nak Nagy Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, aki szerint azért támogatták Almási pályázatát, mert az irodavezető 24 éve dolgozik a közigazgatásban, 10 év jegyzői tapasztalata van és több mint három éve dolgozik a budaörsi városházán. A frakcióvezető szerint nem szerencsés külső embert megbízni a jegyzői feladatokkal, mert az hónapokig csak ismerkedne a környezettel.

Wittinghof felfüggesztette a döntés végrehajtását, de ez most okafogyottá vált. Elképzelhető, hogy a következő - a Localinfo szerint január 25-én esedékes - testületi ülésen megválasztják a talpon maradt jelöltek közül az új jegyzőt.

Budaörsön 2006 őszén a várost 1990 óta vezető Wittinghoff Tamást választották polgármesterré, de a képviselő-testületben a jobboldal szerzett többséget, miután az MSZP-SZDSZ és a Fidesz-KDNP szövetség egyaránt tíz-tíz, míg a jobboldallal együttműködő Budaörsi Vállalkozók Egyesülete három képviselői helyet szerzett. A politikai társbérlet hosszú időre megbénította Magyarország egyik legfejlettebb települését. Végül csak hónapokig tartó meddő vita után - amikor már a közigazgatási hivatal feloszlatással fenyegette a testületet - sikerült alpolgármestert és bizottságokat választani.