Szabadságra mennek a Zsanett-ügy visszahelyezett rendőrei

Vágólapra másolva!
Mától újra dolgozhatnak azok a rendőrök, akiket E. Zsanett májusban jelentett fel, mert állítása szerint megerőszakolták. A parancsnok hétfőn - az ellenük folyó nyomozás jogerős megszüntetése után - véget vetett felfüggesztésüknek, ennek ellenére az öt rendőr mostantól teljes fizetés mellett a tavaly ki nem vett szabadságát tölti majd. A visszatartott bérükhöz azonban csak akkor jutnak hozzá, ha a szolgálatszegés vádja alól is tisztázzák magukat. Az [origo] információi szerint a rendőrök azt fontolgatják, hogy kártérítési pert indítanak a lány ellen.
Vágólapra másolva!

Újra munkába állhatnak a Zsanett-ügyben korábban meggyanúsított rendőrök, miután szerdán a Készenléti Rendőrség parancsnoka megszüntette felfüggesztésüket szolgálati beosztásukból. Az után döntött így, hogy szerdán Fővárosi Főügyészség elutasította E. Zsanett jogi képviselőjének panaszát, és így jogerőre emelkedett a Budapesti Nyomozó Ügyészség határozata a nyomozás megszüntetéséről. A rendőrök ellen így - már jogerősen - bűncselekmény hiányában megszűnt a további nyomozás, vagyis nem emelnek vádat ellenük.

E. Zsanett tavaly májusban tett feljelentést a Készenléti Rendőrség (korábban Rendőrségi Biztonsági Szolgálat - Rebisz) kötelékébe tartozó öt rendőr ellen. A lány azt állította, hogy a Múzeum körúton igazoltatták, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol három társuk jelenlétében ketten megerőszakolták.

Felfüggesztésük miatt megmaradt a szabadságuk

A rendőrök ellen továbbra is folyamatban van, sőt vádemeléshez vezetett egy másik eljárás katonai bűncselekmények miatt (ennek keretében szolgálati helyük elhagyását, valamint a hivatali visszaélés gyanúját vizsgálják), és a belső fegyelmi vizsgálat is tart. Ennek ellenére megszüntették felmentésüket - mondta Lukács Anita, a Készenléti Rendőrség szóvivője az [origo]-nak. Hozzátette, a rendőrök a felmentésük óta visszatartott bérüket és annak kamatait csak akkor kapják meg, ha ezek az eljárások is jogerősen felmentéssel zárulnak.

A rendőrök - feletteseikkel egyeztetve - a döntés ellenére nem kezdenek el újra dolgozni, valamennyien a múlt évben ki nem adott szabadságukat veszik ki mostantól - tudtuk meg az egyik rendőr ügyvédjétől, Somfainé Vajda Ágnestől. Ezalatt azonban ismét megkapják teljes fizetésüket.

Zsanett pótmagánváddal élne, a rendőrök perelhetnek

A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly december 10-én megszüntette a nyomozást az öt rendőr ellen, az erőszakos közösülés bűntett miatt indult eljárást bűncselekmény hiányában, míg a vesztegetés bűntette miatti eljárást bizonyítottság hiányában. Ez a döntés emelkedett szerdán jogerőre, de a Zsanett-ügynek továbbra sincs vége, hiszen a lány ügyvédje, Tuza Péter az [origo]-nak szerdán kijelentette: mivel az ügyészséggel szemben ő továbbra is vádképesnek tartja az ügyet, ezért a rendelkezésre álló határidőn belül pótmagánváddal élnek. Ennek benyújtására 60 nap áll rendelkezésükre.

A bíróságnak lehetősége van arra, hogy előzetesen megvizsgálja a pótmagánindítványt, és lehetősége van arra, hogy elutasítsa - mondta az [origo]-nak a másik rendőrt védő Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa, Gyene Bálint. Hozzátette, bíznak abban, hogy a bíróság így fog dönteni, ha E. Zsanett pótmagánváddal él, hiszen - mint mondta - a nyomozás megszüntetését minden részletre kiterjedő vizsgálat előzte meg, és a bizonyítékok, számukra teljesen egyértelműen, a rendőrök igazát támasztották alá.

Az [origo] információi szerint az öt meggyanúsított rendőr közül többen azt fontolgatják, hogy kártérítési pert indítanak a lány ellen, amiért meggyanúsította őket, és emiatt felfüggesztették őket állásukból, illetve egy hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban.