Egy hónapja készült az ámokfutásra a téti lövöldöző

Vágólapra másolva!
Meghalt az a téti férfi, aki pénteken kezdett lövöldözni a Győr-Moson-Sopron megyei településen. A lövöldöző pénteken reggel megtámadta, fojtogatta a helyi idősek otthonának vezetőjét, mivel korábban eltanácsolta a szociális intézményből. Ezután hazament, hasba lőtt egy rendőrt, elbarikádozta magát és több lövést is leadott házából. A kommandósok 10-kor érkeztek a kisvárosba, a túsztárgyaló többször próbált beszélni a lövöldözővel, hasztalan. A rendőrt megműtötték, állapota stabil, estig altatják.
Vágólapra másolva!

Az ámokfutás előzménye az volt, hogy a lövöldöző férfit két héttel ezelőtt eltanácsolták a helyi idősek otthonából, ahol korábban alkalmi munkákat vállalt, ezért már csütörtökön megfenyegette az otthon vezetőjét és a nővéreket. A győri rendőrséghez péntek reggel 6 óra előtt tíz perccel érkezett a bejelentés, hogy a férfi várt az intézmény vezetőjére, majd amikor a nő kiszállt a kocsijából, megtámadta, fojtogatta - mondta péntek délutáni sajtótájékoztatóján Szabadfi Árpád megyei rendőrkapitány. Az asszony eszméletét vesztette, agyrázkódást is szenvedett, a győri kórházba vitték megfigyelésre. A rendőrkapitány elmondta: a helyszínre érkező rendőröknek az otthon munkatársai azt mondták, a férfi jelezte, hogy öngyilkos akar lenni.

Ezt követően egy járőrautó és egy helyszínelő kocsi a férfi lakásához indult. Az ámokfutó az udvaron várt a rendőrökre, az egyik rendőrt házilag átalakított fegyverével már akkor megsebesítette, amikor az kiszállt az autóból. Az egyik rendőr viszonozta a tüzet, kétszer a férfira lőtt, de nem találták el. A lövöldöző bemenekült a házba, a rendőrök pedig elszállították hasba lőtt társukat. Az [origo] helyszíni tudósítójának az egyik szomszéd azt mondta, tévét nézett reggel, amikor hallotta a lövést, majd az ablakon kinézve látta, hogy a rendőr összecsuklik az autója mellett. Egy másik közelben lakó pedig arra lett figyelmes, hogy több rendőr elfutott a ház elől.

A férfi pár óra elteltével fejbe lőtte magát, de még voltak életfunkciói, a mentősök küzdöttek az életéért. 11 óra után pár perccel tudott a mentőautó elindulni vele a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház baleseti állomására. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: életveszélyes koponyasérülést szenvedett, lélegeztetve, rohammentővel szállították kórházba.

"A klinikai halál állapotában volt már a férfi, amikor beérkezett" - mondták el az [origo]-nak a kórházban. Valamivel fél 1 előtt már azt közölték, a 41 éves férfi belehalt sérüléseibe. (A lövöldözőről bővebben itt olvashat.) A támadó által súlyosan megsebesített, egyik helyi ismerőse szerint harmincas éveiben járó rendőr ugyanakkor sikeres műtéten esett át, a golyót kiszedték a testéből, állapota stabil, nincs életveszélyben. Szabadfi Árpád megyei rendőrkapitány délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: az orvosok szerint megvan az esély arra, hogy a rendőr teljesen felépül.

Mintegy 100 lövést adott le

A magát 8 óra körül elbarikádozó férfi a kiérkező rendőrökre mintegy 100 lövést adott le: a helyszínelők terepjáróján 54 lövés nyomát, a járőrkocsin 18-at találtak. Az [origo] tudósítója arról számolt be, hogy a ház előtt parkoló kombi Skoda Octaviának két kerekét és több ablakát is kilőtte az ámokfutó. Az egyik szemközt lakó férfi azt mondta: a túszejtő az ablakból kihajolva lövöldözött.

"Potyogtak a golyók, be kellett menni" - mondta az [origo] riporterének az egyik szomszéd, aki azt mondta, nem látott semmit, mert a rendőrök beküldték a lakásába. Egy másik szomszéd szerint azonban több lövedék valószínűleg gellert is kapott, mivel lehetett hallani, hogy a golyók a házak tetején kopogtak. A rendőrök azt kiabáltak a férfinek, hogy jöjjön ki feltartott kézzel - mesélte tudósítónknak a szemtanú, aki szerint a túszejtő azt felelte: "nem akarok börtönbe menni, nekem már úgyis mindegy."


A fehér épületből adták le a lövéseket

A lövöldözés közben könnyebben megsérült az egyik mentős is, mert - bár az egyik autó mögött, fedezékben volt - vállon találta egy repeszdarab, miközben a férfi lövöldözött - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Szemtanúk szerint a fővárosból 6-8 autóval a helyszínre érkező kommandósok teljesen körbevették a házat. Még a szomszédos épületek kertjeiben, teraszain is símaszkos kommandósok voltak. Kocsis Tünde a megyei kapitányság sajtóreferense szerint egy túsztárgyaló is megpróbált kapcsolatba lépni a lövöldözővel. Bár a délelőtti tájékoztatás szerint a túsztárgyaló kudarcot vallott, a megyei rendőrkapitány sajtótájékoztatóján azt mondta, sikerült beszélgetnie a férfivel. Elmondása szerint a tárgyaló ismerte is a férfit, aki ellen már több büntetőeljárás is folyt.

A rendőrfőkapitány szerint a lövöldöző azt mondta a túsztárgyalónak: tudja, hogy neki vége, de rendelkezik kellő munícióval ahhoz, hogy megvédje magát. A férfi hozzátette: minden töltényt el fog lőni, de hármat meghagy. A rendőrség ezért attól tartott, hogy a férfi a szüleivel is végezni akar. Mielőtt öngyilkos lett volna, azt mondta a túsztárgyalónak a telefonban: tisztában vele, hogy mit tesz, már egy hónapja erre készült, az elhatározás pedig egy hete született meg benne. A tragédia azzal fejeződött be, hogy a lövöldöző anyja és mozgássérült apja kijött a házból, ők közölték a rendőrökkel, hogy a férfi maga ellen fordította fegyverét.

Szabadfi Árpád a sajtótájékoztatón azt mondta: a férfi már egy hónapja készült az öngyilkosságra. Ezt támasztotta alá a házban talált két búcsúlevél is. Ezekben többek között azt írta: "nem temethetnek el, a testemet a kórház számára ajánlom fel."