Országos sztrájkot hirdettek a Volánnál

Vágólapra másolva!
Négy érdekképviselet országos sztrájkot hirdetett jövő hét szerdától a Volánnál. A szakszervezetek 7,5 százalékos béremelést, plusz fejenként havi ötezer forintos juttatást követelnek.
Vágólapra másolva!

Országos sztrájkot hirdetett január 30-án üzemkezdettől 8 óráig a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ), az Autóbuszközlekedési Dolgozók Uniója (ADU), a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége a Volán társaságoknál - közölte Korcsolayné Kovács Krisztina, a KKSZ elnöke.

Az érdekképviselő elmondta: a szakszervezetek 7,5 százalékos béremelést és havonta személyenként 5 ezer forint további béren kívüli juttatást kérnek, követelésük alátámasztására hirdették meg a sztrájkot.

A szakszervezet tájékoztatása szerint ezzel szemben a munkáltató ajánlata 5-6,5 százalékos jövedelemfejlesztés a Volán-társaságoknál. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a jövedelemfejlesztés nem tartalmaz bérfejlesztési részt.

Korcsolayné elmondta: legközelebb jövő héten, január 28-án folytatják a tárgyalást a munkáltatóval, ha nem sikerül megállapodni, megtartják a január 30-i sztrájkot.

A munkáltatók képviselőjeként Dénes András, a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ) főtitkára úgy reagált: bízik az alágazati megállapodásban, hiszen lesz még egyeztetés a sztrájk előtt. Dénes utalt arra, hogy az eddigi egyeztetéseken a munkáltató minden esetben emelt ajánlatán, ezzel szemben a szakszervezetek csak egyszer mozdultak el.