Szonda Ipsos: 48 százalék voksolna március 9-én

Vágólapra másolva!
A megkérdezett szavazásra jogosult állampolgárok 48 százaléka biztosan elmegy a március 9-én tartandó népszavazásra, a Fidesz választói körében ez az arány 69, míg az MSZP-szimpatizánsok körében 45 százalék. Az igenek aránya mindhárom kérdésben többségben lenne - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Magyar Televízió megbízásából készítettek.
Vágólapra másolva!

Az 514 választópolgár megkérdezésével készített reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 70 százaléka fontosnak tartja a népszavazási kérdéseket, arányuk a Fideszt választók körében 89, a nagyobbik kormánypárt szavazói körében 42 százalék.

A megkérdezettek 52 százaléka mondta azt, hogy ha többségbe kerülnek mindhárom kérdésnél az igenek, akkor a kormánynak azt kell tennie, ami ez eredményből következik, azaz az intézkedéseket e szerint kell végrehajtania. A választ adók 36 százaléka vélte úgy, hogy ez azt mutatja, a kormány rossz politikát folytat és le kell mondania.

A kórházi napidíj eltörlését a válaszadók 81 százaléka támogatná, az igen mellett voksolna a Fidesz-szavazók 94 százaléka és az MSZP-szavazók 61 százaléka.

A vizitdíjat a megkérdezettek 75 százaléka törölné el, igennel voksolna a Fidesz-szavazók 93 százaléka és az MSZP-t választók 45 százaléka.

A tandíj eltörlését a szavazók 70 százaléka támogatná, igennel voksolna az MSZP-szavazók 35, a Fidesz-szavazók 92 százaléka.