Befelé figyelnek a Biblia értői

Vágólapra másolva!
Jól fogy a Biblia, évi 50-60 ezer példány is elmegy belőle. Az idei Biblia-év szervezői szerint azonban a biztató számok ellenére sem felhőtlen a kép, ezért azt szeretnék elérni, hogy az emberek megint elővegyék a Bibliát, meglássák benne az aktualitást, a mai életünkre vonatkozó útmutatásokat, tanácsokat, intelmeket. A Bibliát tanulmányozó vallásos közösségek szerint is fontos az aktualitás, de még ennél is fontosabb, hogy mit vált ki belőlünk, hiszen - mondják - az igazi érdeklődés belülről jön.
Vágólapra másolva!

A Biblia lesz 2008 Magyarországon. A rendezvényt a reformátusok kezdeményezték, de később tizenegy további egyház is csatlakozott. A Szentírást népszerűsítő sorozat korábban több nyugat-európai országban is sikeres volt, 2003-ban Németországban, míg tavaly a franciáknál hódított.

A rendezvény célja, hogy az emberek ismét elővegyék a Bibliát, akár olyan helyzetekben is, amelyekben azelőtt nem volt szokás - mondják a szervezők. "Emberekről szól, embereknek" - mondja Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára, úgyhogy szerinte ma is aktuális az üzenete. Hiszen az ember nem, csak a környezet változott meg körülötte.

Kelendő

Még mindig jól fogy a Biblia - mondta Pecsuk. Évente mintegy 50-60 ezer - ebből 25-40 ezer református - példányt adnak el. "Ez a szám jelentős, és ha a hazai eladási statisztikákat nézzük, igen szép eredmény" - teszi hozzá.

"A rendszerváltást követő években jobban ment a Biblia, ám ennek oka nem a növekvő érdeklődésben keresendő" - magyarázta Kindelmann Győző, a Szent István Társulat főszerkesztője. A rendszerváltás előtt ugyanis a nyomtatásban megjelent kiadások példányszámait maximalizálták, ám 1989 után ez megszűnt, és főleg azok vették, akik korábban nem juthattak hozzá. Ezt követően csökkent az eladott kötetek száma, ám a katolikus hívők így is közel 30 ezer Bibliát vásárolnak évente.

Károli és Káldi: szabad préda

A Bibliára ugyanolyan jogdíjfizetési kötelezettség vonatkozik, mint bármely más - nyomtatásban megjelenő - szellemi termékre. Az érvényes jogszabályok szerint ez csak azokat a bibliaváltozatokat érinti, amelyeket az elmúlt 70 évben fordítottak le latinról magyarra. Így a protestánsoknál használt Károli- vagy a katolikusok Káldi-féle fordításaira a kötelezettségek nem vonatkoznak. A két kötet kiadása nem ütközik semmilyen szerzői jogba, így az évszázadok óta ismert szöveget bárki szabadon, mindenféle kötelezettség nélkül publikálhatja.

De vannak olyan bibliafordítások, amelyek jogdíjkötelesek. Ilyen például a Kálvin kiadó által megjelentetett új, református Biblia, amelynek szerzői jogai a bibliatársulatot illetik. Pecsuk szerint ez alku tárgya. A kiadó és a jogtulajdonos évente új szerződést köt, és a forgalmazási adatokból, statisztikákból levont következtetések alapján állapítja meg a kiadvány után járó jogdíjat, amely 2007-ben tíz, míg három évvel ezelőtt 13 százalék volt.

"Nálunk nincsenek jogdíjak" - állítja Kindelmann. A katolikus bibliafordítás esetében - amelyet először 1973-ban adtak ki - ugyanis a jogtulajdonos és a kiadó ugyanaz. Mivel a nyomtatást és a terjesztést is házon belül oldják meg, ezért náluk minden bevétel és költség a társulatot illeti.

Az aktualitásokra hangolnak

A Magyar Bibliatársulat főtitkára szerint az igehirdetésben egyre nagyobb szerepet kap az internet. "A Biblia éve 2008 kapcsán új kezdeményezést indítottunk, amelyben felhívjuk a figyelmet a Szentírás aktualitására" - mondta Pecsuk. A rendezvénysorozat hivatalos honlapjának főoldalán található "A hét bibliai könyve - A hét bibliai témája" címszó alatt a szerkesztők szerint időszerű idézetek olvashatók. Például azt igyekszenek bemutatni, hogyan jelenik meg a Biblia szövegeiben a migráció problémája, milyen példák, válaszok olvashatók ki a szent tanításokból erre vonatkozóan.

Forrás: EPA

Hasonló megközelítést követnek a bibliakörök is. Az érdi Szabadkeresztény Gyülekezet tagjai kis- és középiskolás gyerekekkel ismertetik meg a Biblia tanításait. A foglalkozások során elsősorban a bibliai alapelvekre fókuszálnak, és arra, miképp lehet ezeket beépíteni a mindennapokba. "Az időszerűség mellett fontos az is, milyen hatással van ránk maga a mű" - állítja Szakály Dóra, a gyülekezet tagja, aki szerint a Biblia tanulmányozásával személyes közösségbe kerülsz Istennel. Hiszen a Biblia mögött maga Isten áll, és számára egy olyan történelemkönyv is, amely az ember és Isten kapcsolatát mutatja be - magyarázza.

A Szentírás nem csupán egy erkölcsi tanításokat tartalmazó könyv, hanem olyan alkotás, amely világos útmutatásokat tartalmaz nemcsak hitünkre, de mindennapi életünkre vonatkozóan is - erősíti a gyakorlati hozzáállás jelentőségét Pusztai Laura, az ekklesia.hu online bibliakör egyik tagja. A közösség munkájának gyümölcseit megváltozott életekben szeretné látni, mert ez szerintük minden másnál többet mond. Tapasztalataik szerint ugyanis a magukat kereszténynek vallók között is csak nagyon kevesen élnek valóban a Biblia szerint. Pusztai szerint ugyanakkor ez azt is mutatja, hogy a Biblia iránti őszinte érdeklődés belülről kell, hogy fakadjon, azt nem lehet szervezett programokkal kimunkálni.