Felrúgták a szabályt, de legyintenek a pártok

Vágólapra másolva!
Hetek, hónapok óta kampányolnak a pártok azért, hogy a leendő népszavazáson a saját érveik mellé állítsák a választókat, ám a törvény szerint ezt nem tehették volna meg azt megelőzően, hogy az államfő kitűzte a voksolás időpontját. Az [origo] által megkérdezett kampányfőnökök vagy tagadták a törvény megsértését, vagy a másikra mutogattak.
Vágólapra másolva!

"A választási kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart" - írja a választási törvény, és ez Tóth Zoltán választási szakértő szerint áll a népszavazási kampányra is. "Abszolút törvénysértő, totálisan törvénysértő" - mondta Tóth arról, hogy a nagy pártok már azelőtt elkezdték népszavazási kampányt, hogy Sólyom László kiírta volna annak időpontját. Márpedig az államfő január 23-án jelentette csak be a március 9-i dátumot.

A november óta országot járó fideszes kampányfőnök, Tarlós István úgy reagált erre az [origo]-nak, hogy ő nem kampányt folytat, hanem "felvilágosító beszélgetéseket tart". "Beszélgetni az emberekkel csak szabad? Azt talán nem tiltja a törvény" - tette hozzá a politikus, aki azt mondta, hogy ő csak szerdától kampányol, nem úgy, mint az óriásplakátokat is bevető SZDSZ.

Csakhogy Tarlósnak saját pártja honlapja mond ellent, ahol kis keresgélést követően január 19-i dátummal képgalériát találni "Tarlós István ismét kampánykörúton címmel". Ebben mások mellett olyan fotók is láthatók, amint a politikus "Szociális népszavazás 2008" felirat előtt egy teremben előadást tart hallgatóságának.

A honlappal és hatalmas "NEM" feliratú plakátokkal január 1. óta egyaránt kampányoló szabad demokraták kampányfőnöke, Horn Gábor azt mondta: "Ha mások betartanák a játékszabályokat, mi is örömmel betartanánk." Horn azt állította - miközben nem volt biztos abban, hogy törvényt sértettek a plakátokkal -, hogy a Fidesz másfél éve folytat kampányt a népszavazás ügyében. Az SZDSZ-es politikus szerint nem kis önmegtartóztatás kellett, hogy eddig nem szálltak be.

Forrás: fidesz.hu

Szintén Sólyom bejelentése előtt kezdte kampányát az MSZP is. Juhász Ferenc kampányfőnököt is kerestük, de nem tudtuk elérni.

Szerény szankciókat ír a választási törvény megsértésére a jogszabály: az Országos Választási Bizottsághoz lehet fordulni, amely - ha bizonyítva látja - megállapíthatja a törvénysértést. A büntetés ebben az esetben a törvénysértés nyilvánosságra hozatala. "A civil lakosságnak kellene tiltakoznia az ellen, hogy folyamatosan törvényt sértenek kampányolás közben a nagy pártok" - mondta el a szerinte hatékony megoldást Tóth Zoltán.