Csak egy nagyi kell az álrokkant sofőröknek

Vágólapra másolva!
Rokkantigazolvánnyal parkoló Porschék és a mozgássérültek parkolóit elfoglaló terepjárók borzolják a rászorulók idegeit. Ingyen parkolásra jogosító kártyát bárki kaphat, akinek van egy idős rokona. Így akár havi ötvenezret is spórolhat az, aki fizetőövezetben dolgozik, és visszaél a lehetőségeivel. A kormány szigorításokat tervez a visszaélések ellen, például elszállíttatnák a rokkantak helyén parkolók kocsiját.
Vágólapra másolva!

"Mit lehet azzal kezdeni, aki kiteszi a rokkantigazolványt, majd kipattan a teherautóból és vállára kap egy negyvenkilós zsákot?" - kérdezte lemondóan Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára. Tapasztalatai szerint Budapest belvárosában feltűnően sok autó szélvédője mögött ott a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa, miközben sportkocsik, terepjárók, sőt, rendőrségi járőrautók állnak - néha keresztben - a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeken.

A MEOSZ tapasztalatai szerint a mozgáskorlátozottak parkolási kedvezménye alapvetően jól működik, hiszen nagy segítséget jelent, hogy a rászorulókat szállító autók ingyen parkolhatnak a fizető övezetben, megállhatnak a járdán vagy a várakozni tilos tábla után is. Épp ez teszi vonzóvá az igazolványokat: néhány éve több száz autót törtek fel, hogy hozzájussanak a dokumentumokhoz, amiket a feketepiacon több tízezer forintért árultak.

50 ezret spórolhat

A lopások elszaporodása miatt - az autóban okozott kár és az igazolvány pótlásának 2400 forintos illetéke mellett - sokan nem merték a kocsiban hagyni az igazolványokat, legfeljebb csak a másolatot. Ezt azonban a parkolóőrök nem fogadták el, és bírságot szabtak ki a mozgáskorlátozottakra is. Később a sofőr hiába mutatta be az eredeti kártyát, annak akkor kellett volna ott lennie, amikor a Mikulás-csomag a szélvédőre került.

A fizetőövezetekben havonta akár 50 ezer forintot is megspórolhat az, aki reggeltől estig mozgássérült-igazolvánnyal parkol. A lopott kártyák használata ráadásul bűncselekmény (visszaélés okirattal), amiért akár két év börtönt is kiszabhat a bíróság. Szakály az [origo]-nak azt mondta, néhány rendőrségi ellenőrzés után ez rögzült is az autósokban, így ma már jóval kevesebb kártyát lopnak el. Inkább a legális utat választják a beszerzésre.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=prEgwe2ZkMLaQGRw
"Csak egy percre álltam ide"

A parkolási igazolványokat az okmányirodák állítják ki. A fogyatékosoknak ehhez be kell mutatniuk a szakorvos vagy az orvosi bizottság által kiállított igazolást. Aki azonban nem fogyatékos (hanem idős vagy mozgásszervi betegsége van), a háziorvostól kaphat igazolást. Ez az úgynevezett hétpontos nyomtatvány, amelyen az orvos a járást, a teherbírást és a terhelhetőséget értékeli, illetve hogy képes-e a beteg a tömegközlekedési járművek használatára. Ha a páciens hét pontnál többet kap, jogosult a parkolási igazolványra.

Nem fellebbeztek

A háziorvosok elsőfokú döntését elvileg az Országos Orvosszakértői Intézet bírálhatja felül, de csak akkor, ha valaki hozzájuk fordul. Az [origo] által megkérdezett orvosok nem tudtak egyetlen esetet sem említeni, amikor megfellebbezték volna a döntésüket. Ugyanakkor többen is azt mondták, valószínűleg az indokoltnál több igazolást állítanak ki, például olyan személy nevére, akiről tudják, hogy soha nem mozdul ki a lakásából. Szerintük azonban nem tehetnek mást: az autós bármikor átviheti a kártyáját egy olyan orvoshoz, aki megadja a szükséges hét pontot.

Az igazolványokat sokan rokonaik nevében váltják ki (a jogszabály megengedi, hogy a mozgásképtelen személy helyett más járjon el az okmányirodában), és akkor is használják, ha nem a rászorulót szállítják. A jogtalan használat ellenőrzése nehezebb, mint a hamis vagy lopott igazolványok kiszűrése. "Azt kell bebizonyítani, hogy nem szállított mozgáskorlátozottat" - mondta az [origo]-nak Janocsek Ferenc, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője.

Forrás: [origo]

Ha egy láthatóan nem mozgáskorlátozott sofőrt a rendőrök vagy a közterület-felügyelők megkérdeznek, kit szállít, az rögtön azt válaszolja: épp most hozta a nagymamát. A jogosulatlan használatot csak úgy lehet megállapítani, hogy folyamatosan figyelik az autót. Janocsek szerint ezt igazán hatékonyan csak a fővárosi VI. kerületben sikerült megtenni: ott a térfigyelő kamerák képeit is felhasználták a bliccelők ellen.

A pécsi közterületesek más módszert választottak: a kártya sorszáma alapján ellenőrizték, hogy otthon tartózkodik-e a használatára jogosult személy. Több esetben is kiderült, hogy otthon vagy épp kórházban volt, így rokonai jogosulatlanul használták a parkolókártyát. Az autósok ellen közokirattal visszaélés gyanújával tettek feljelentést. Egy hasonló ügyben már le is zárult az eljárás: egy szegedi fuvarozót 800 ezer forintra büntettek, mert rendszeresen mozgáskorlátozott-igazolvánnyal spórolta meg a parkolódíjat.

Nehezebb felelősségre vonni azokat, akik a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeket foglalják el - mondta Janocsek, hiszen azok többsége áruházak parkolóiban, vagyis magánterületen található, ahol a közterületesek nem bírságolhatnak, csak a rendőrök. A Budapesti Rendőr-főkapitányságot hiába kérdeztük arról, hogy ellenőrzik-e a parkolókat, nem kaptunk választ, de a rendőrség honlapjának tanúsága szerint az ellenőrzésben Fejér megyében járnak az élen. Ott rendszeresen tartanak ellenőrzéseket, amelyeken minden alkalommal több tucat szabálytalankodó akad fenn.

A kormány szerint se jó

"A mozgássérült-parkolási igazolvány kiadásának jelenlegi rendszere számos visszaélésre ad lehetőséget" - ismerte fel a problémát a múlt héten a kormány is, miután Kondorosi Ferenc, az Új rend programért felelős kormánybiztos egyeztetett az érintett szervezetek és a Fővárosi Önkormányzat képviselőivel is. Kondorosi az [origo]-nak azt mondta, át kell gondolni, hogy jó helyen van-e az igazolások kiadásának joga a háziorvosoknál. Ezzel egyetért Szakály is, aki szerint sokkal tisztább lenne a helyzet, ha egy szakértői bizottság állapítaná meg a rászorultságot, így később nem lehetne belőle vita.

A kormánybiztos azt mondta, a fogyatékkal élők szervezeteinek kérésére foglalkoznak azzal is, hogy lehet megteremteni a feltételeit a fenntartott helyeket elfoglaló autók elszállításának. A rossz helyen (például villamossínen, járdán) parkoló autók régóta komoly gondot okoznak, de az elvontatást lehetővé tevő fővárosi rendeletet az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Kondorosi szerint, ha megteremtenék a törvényi feltételeket, az önkormányzatok sokkal nagyobb hatékonysággal tudnának fellépni a szabálytalanul parkolók ellen.