Századvég: Az igenek lehetnek többségben a népszavazáson

Vágólapra másolva!
Egy esetleges parlamenti választásnál többen mennének el most vasárnap a Fidesz által kezdeményezett népszavazásra a Századvég-Forsense felmérése szerint: 64 százalék állítja, hogy biztosan részt venne ezen a referendumon. A közvélemény-kutatás szerint mindhárom kérdésben az igenek győznének, de nem egyértelmű, hogy megkapják-e a szükséges kétmillió szavazatot.
Vágólapra másolva!

Mindhárom kérdésben az igenek lennének többségben, ha most vasárnap rendeznék a Fidesz által kezdeményezett népszavazást - derül ki a Századvég-Forsense legfrissebb közvélemény-kutatásából. A január közepén készült felmérés szerint a három kérdés mindegyikével a megkérdezettek több mint fele teljesen, kétharmada pedig teljesen vagy inkább egyetértett.

A kórházi napidíj eltörlésével a megkérdezettek 64 százaléka teljesen, további 11 százalék inkább egyetért. A felsőoktatási tandíjat 55 százalék utasítja el teljesen, 12 hajlik erre, a vizitdíj esetében 57, illetve 10 százalék az arány. A biztos részvételt ígérők körében még egyértelműbb a kérdések támogatottsága, a teljesen egyetértők aránya 65 és 72 százalék között van.

A népszavazás eredményessége csak azon múlik, hogy mennyien mennek el szavazni: a válaszadók 64 százaléka állítja, hogy biztosan részt venne a referendumon. Ez valamivel magasabb részvételi hajlandóság, mint ami egy esetleges parlamenti választás esetén tapasztalható. A válaszolók 44 százaléka állítja, hogy mind a népszavazáson, mind egy parlamenti választáson részt venne. Az arány a Fidesz szimpatizánsai körében a legmagasabb, akiknek 85 százaléka állítja, hogy biztosan elmegy a referendumra.

Ez mintegy 1,8 millió szavazót jelent, ami önmagában még akkor sem biztosítja a népszavazás eredményességét, ha minden Fidesz-szavazó igennel voksolna. A Fidesz kampányának ezért - a Századvég szerint - nem csak saját szimpatizánsaihoz, de a bizonytalanokhoz, illetve a parlamenten kívüli kis pártok szavazóihoz kell szólnia. A bizonytalanok 58, a kis pártok támogatóinak 59 százaléka állítja, hogy részt venne a referendumon.

A biztos részvételt ígérő Fidesz-szavazók körében 80, a parlamenten kívüli kis pártok esetében pedig még magasabb a teljesen egyetértők aránya. Az MSZP szimpatizánsai a nem szavazat felé hajlanak: a kórházi napidíj esetében 58 százalékuk utasítja el a kérdést, a tandíj esetében kétharmaduk, a vizitdíj esetében háromnegyedük szavazna nemmel.

Az alkotmány értelmében az ügydöntő népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede - azaz mintegy kétmillió ember - azonos választ ad egy kérdésre. A kutatók a korábbi tapasztalatok szerint azt feltételezik, hogy a biztos részvételt ígérőknél kevesebben fognak ténylegesen elmenni. A részvételi arányt 44 és 64 százalék közé teszik.