Szetey: Nem nekem való ez a politika

Vágólapra másolva!
Bejelentette távozását Szetey Gábor személyügyi államtitkár, aki közölte: nem neki való ez a mostani politika. A HR-esből lett politikus eredetileg azt a feladatot kapta, hogy új, az egyéni teljesítményre alapuló szemléletet honosítson meg a közszférában, de több elképzelése is elvérzett. Nemrég távozott a miniszterelnök kabinetfőnöke és annak helyettese is.
Vágólapra másolva!

Friss levegőre vágyik - ezzel indokolta Szetey Gábor, hogy január 31-i dátummal lemond a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkári tisztségéről. Úgy érezte - közölte sajtótájékoztatóján a távozó politikus -, hogy nem neki való ez a mostani politika. Szetey ennek ellenére büszke eddigi munkájára, a közigazgatásban elindított reformokra. Szerinte újító feladat már nem lesz ezzel, csak a rendszert kell működtetni. Szetey korábbi cégénél, a Philip Morrisnál folytatja, mint elmondta, februárig szólt a vállalat ajánlata, ezért most távozik.

Az elmúlt héten több sajtóhír is megjelent arról, hogy Szetey Gábor állásajánlatot kapott korábbi cégétől. A távirati iroda délelőtti információi szerint az államtitkár a miniszterelnökkel és a kancelláriaminiszterrel is folyatott tárgyalásokat jövőjéről, de ezek nem vezettek eredményre.

Nagy tervekkel érkezett

Szetey Gábor 2006 nyarán érkezett a Miniszterelnöki Hivatalhoz. Amint arról bemutatásakor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is beszélt, elsődleges feladata az volt, hogy közreműködjön egy olyan szemlélet meghonosításában, amely szerint a közigazgatásban a lehető legjobb minőségű szolgáltatást a legolcsóbban kell nyújtani.

Maga Szetey a teljesítményértékelési rendszer kidolgozását tartotta az egyik legfontosabb feladatának. Mint mondta, akkor végzi jól a dolgát, ha 2009/2010-re az igazgatásban meghonosodik egy olyan kultúra, amely fontosnak tartja a teljesítményt. Az államtitkár 2006 júliusában úgy fogalmazott: azért vállalta el ezt a munkát, mert "mást nem tehetett, mivel a miniszterelnök nemhogy az ország, de a világ legjobb állását" ajánlotta fel neki.

Elkopott a lelkesedés

Az [origo] január eleji cikkéből is kiderült, Szetey felemás eredményeket tudott csak felmutatni. Míg tavaly még lelkesen nyilatkozott újszerű terveiről, addig 2008 elejére sokat veszített lendületéből. Több elképzelése is elvérzett, részben vagy egészben az apparátus ellenállásán.

Szetey országos ismertségre akkor tett szert, amikor tavaly nyáron a melegfesztivál nyitásán elmondott beszédében vállalta homoszexualitását. Ezt követően már nemcsak személyzeti ügyekben, hanem a melegeket érintő kormányzati intézkedésekről is több alkalommal nyilatkozott.

Amerikában színésznek tanult

A rendszerváltás után az AIESEC nemzetközi közgazdászhallgatói szervezet világkongresszusának megszervezésével hívta fel magára a figyelmet az akkor huszonéves Szetey Gábor. Itt ismerkedett meg Dobrev Klárával, aki a rendezvény PR-jáért felelt. A '90-es években - mint azt az [origo] Vendégszobájában korábban elmondta - Gyurcsány Ferenc is a barátja lett.

A most 40 éves Szetey a magánszférában épített karriert: a dán-angol tulajdonú TMI-tól az amerikai Philip Morrisig, Magyarországtól Argentínán át az Egyesült Államokig számos cégnél dolgozott személyzeti vezetőként. Talán legnehezebb feladata az Egri Dohánygyár bezárása, és az ott dolgozó 350 ember elbocsátása volt 2004-ben. Közülük hetvennel külön-külön, személyesen ült le beszélni akkor.

HR-es feladatai mellett az Egyesült Államokban egészen más jellegű munkákba is belevágott. Három és fél éves New York-i tartózkodása alatt például színésznek tanult egy olyan iskolában, ahol előtte Robert Redford és Danny DeVito is tanulta a szakmát, diplomáját az Oscar-díjas Kevin Spacey adta kezébe. Azóta többször elmondta: nehezen dolgozta fel, hogy nem lett belőle színész.

A politika szele is Amerikában csapta meg először, amikor - a most elnökjelöltségre hajtó - demokrata Hillary Clinton szenátor-választási kampányában önkéntes munkát vállalt.

A kabinetfőnök is távozott

Múlt héten Gál J. Zoltánról, a miniszterelnök kabinetfőnökéről derült ki, hogy távozik posztjáról. Ő családi okokra hivatkozott, és szó van arról is, hogy pár hónap múlva visszatér. Decemberben a kormányfő kaninetfőnök-helyettese, Pimper Richárd kényszerült távozásra, miután az [origo] feltárta, hogy az általa irányított hivatal hibáktól hemzsegő tanulmányt vett át.