Vágólapra másolva!
Összesen 700-szor riasztották a tűzoltókat az egy napon át tomboló vihar miatt. Fákat döntött ki, táblákat szakított le a szél, és néhány házban még szénmonoxid-mérgezést is okozott. Vasárnap éjszaka csillapodott a vihar, így néhány kivételtől eltekintve ismét menetrend szerint indulnak, illetve közlekednek a vonatok.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi huszonnégy órában hétszázszor hívták segítségül a tűzoltókat, főként a szélvihar okozta károk elhárítására - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn reggel az MTI-vel. A Dunántúl nyugati és északi részén, Fejér megyében, Győr-Moson-Sopron megyében, Veszprém megyében, illetve az ország középső részén, a főváros és Pest megye területén volt a legtöbb riasztás.

400 esetben fakidőlés vagy ágleszakadás miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Közutakra, vasúti pályára, közterületre, épületekre egyaránt dőlt fa. A maradék háromszáz alkalommal különböző egyéb események - tetőszerkezet-megbontás, reklámtáblák leszakadása, kémények, tűzfalak dőlése - miatt érkezett riasztás. Szép számmal keletkeztek gépjárműkárok is, fakidőlés vagy egyéb ok miatt.

Az országban két épület vált lakhatatlanná, mind a kettő Győr-Moson-Sopron megyében. Az egyik Iván településen fekszik, innen hét embert kellett rokonokhoz költöztetni, a másik pedig Sopronban, itt kéménydőlés miatt két ember szintén rokonokhoz ment. Az iváni ház teljesen tönkrement. A Fejér megyei Daruszentmiklóson az általános iskola tetejét megbontotta a szél, és emiatt hétfőn nem lesz tanítás az iskolában.

Nyolcan szenvedtek szénmonoxid-mérgezést a vihar miatt, mindnyájan Fejér megyében, Pusztaszabolcson, illetve Seregélyesen. A bajt az okozta mind a két házban, hogy a szél visszafújta az égésterméket. A nyolc embert kórházba kellett vinni. A seregélyesiek el is vesztették az eszméletüket, őket a tűzoltók vitték ki a házból.

Rendesen járnak a vonatok

Néhány kivételtől eltekintve ismét menetrend szerint indulnak, illetve közlekednek a vonatok. A Budapest-Pusztaszabolcs és a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon, valamint a bicskei térségben közlekedő vonatok továbbra is 15-20 perces késéssel közlekednek - derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményből, amely szerint a többi vonalon a szél erejének csökkenésével vasárnap a késő esti órákra normalizálódott a helyzet.

A vihar miatt vasárnap több vasútvonalon leszakadt a felsővezeték, valamint fák dőltek a vasúti sínekre. Emiatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Herceghalom és Bicske közötti szakaszán 17 óra 52 perctől 22 óra 51 percig csak az egyik vágányon haladhattak a vonatok. Itt 14 vonat 2270 percet késett. Biatorbágy és Herceghalom között tovább dolgoznak az egyik vágány feletti felsővezeték helyreállításán. A bicskei térségben az erős szél miatt továbbra is csak 80 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a vonatok.

Szintén csökkentett, 80 kilométeres sebességgel közlekednek a vonatok a Budapest-Pusztaszabolcs és a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon. Dolgoznak még a felsővezeték helyreállításán Ercsi és Iváncsa között az egyik vágányon, a helyreállítást a kora délelőtti órákra ígérik. A Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon Taksony és Délegyháza között ideiglenesen helyreállították a felsővezetéket. Ezen a szakaszon még dízel mozdonnyal is kell közlekednie néhány vonatnak. Összesen 7 vonat 117 percet késett.