Drága szereket ajánlanak a gyógyszerészek

Vágólapra másolva!
Egyre gyakoribb a hiány bizonyos gyógyszerekből - derült ki a Spatium Consulting kutató-, és tanácsadó cég elemzéséből, amelyet próbavásárlások alapján készített. A Népszabadságban közölt elemzés szerint a gyógyszerészek nem ajánlanak olcsóbb készítményeket, viszont sokszor figyelmeztetés nélkül próbálnak másik készítményt ajánlani.
Vágólapra másolva!

Országszerte egyre gyakoribb a hiány a patikákban, aminek egyik oka a gyakori gyógyszerárcsökkentés - derül ki a Spatium Consulting kutató-, és tanácsadó cég elemzéséből, amelyet a Népszabadság közölt. A kutatók 2006 decembere óta félévenként végeznek próbavásárlásokat gyógyszertárakban.

A kutatás adatai szerint mind gyakrabban fordul elő, hogy elsőre nem kapja meg a páciens a felírt gyógyszert. Decemberben már csaknem minden harmadik, népbetegségre felírt gyógyszer kiváltása sikertelen volt.

Egy kormányrendelet szerint, ha lehetséges, olcsóbbat kell kínálnia, ám a kutatás szerint nem élnek ezzel a lehetőséggel. A próbavásárlásokból kiderült: csak azoknak a betegeknek van esélyük olcsóbb gyógyszer megvásárlására, akik ezt kifejezetten kérik. De még ilyenkor is az esetek harmadában a gyógyszerész visszautasította a vásárló észrevételét. A próbavásárlások egy százalékában ajánlottak a nagyon drága vérnyomáscsökkentők, koleszterincsökkentők, illetve gombás fertőzésre ható szerek helyett olcsóbbat.

A gyógyszerészek időnként viszont figyelmeztetés nélkül cseréltek vagy próbáltak cserélni készítményt.

Irreálisnak tartja a kutatás megállapításait Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke. Állítja: bár előfordul, hogy valami nincs éppen a patikában, de korántsem az esetek harmadában.