Felfüggesztettek egy még ma is aktív börtönvezetőt

Vágólapra másolva!
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárának utasítására a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka kedden felfüggesztett beosztásából egy, a korrupciós botrányban érintett, jelenleg is aktív állományba tartozó tisztet. Az ügy tizenegy gyanúsítottja közül hatan már nyugdíjba mentek, illetve máshol dolgoznak. A korábbi büntetés-végrehajtási vezetőket azzal vádolják, hogy pénzért előnyhöz juttattak egyes elítélteket.
Vágólapra másolva!

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) államtitkára kedden délután utasította Dömény Sándor dandártábornokot, a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnokát, hogy függessze fel tisztségéből azt az aktív állományba tartozó tisztet, aki egy hétfőn este kirobbant korrupciós botrányban érintett a katonai ügyészség szerint. A többi, jelenleg is aktív bv-ezredes felelősségre vonását még kedden reggel kezdeményezte Juhász - mondta el az MTI-nek Tímár Zoltán sajtófőnök. Az államtitkár figyelmeztetésben részesítette a megbízott parancsnokot elöljárói intézkedés elmulasztásáért. A 2005-2006-ban elkövetett bűncselekmény ügyében az ügyészségi vizsgálatról a szaktárca tudott, de a vádemelésről csak a sajtóból értesült.

Az MTV hétfő esti Híradó-ja számolt be arról, hogy vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádol több büntetés-végrehajtási ezredest a katonai ügyészség, mert pénzért előnyhöz juttattak elítélteket. A Budapesti Katonai Ügyészség tizenegy ember ellen emelt vádat, részben a büntetés-végrehajtás országos parancsnoksága állományába tartozó, részben polgári személyek ellen - közölte Hegedűs Antal vezető ügyész. A büntetés-végrehajtásban dolgozók között voltak intézetparancsnokok is. A Híradó információi szerint a vádlottak között hat ezredes, egy alezredes, két ügyvéd és két civil van, akik közül az egyik a BM kórház főorvosa.

A tudósítás szerint a hat főtiszt pénzért soron kívül engedélyezett beszélőt vagy büntetés-félbeszakítást a raboknak. A jól fizető fogvatartottak különleges kedvezményeket nyújtó, "VIP cellába" kerültek. Volt, akinek egymillió forintjába került, hogy Tökölön, a fiatalkorúak börtönében töltse le a büntetését. A fizetős raboknak - és nem csak Tökölön, hanem az egri börtönben is - kétszer annyi csomag, beszélő és szabadság járt, mint a többieknek.

Öten már nyugdíjasok

Dömény Sándor kedden sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy összesen hét büntetésvégrehajtásban dolgozó személy érintett az ügyben, akik ellen a nyomozást a katonai ügyészség még 2006-ban rendelte el. Jelenleg öten már nyugállományban vannak, köztük van a tököli és az egri büntetés-végrehajtási intézet egykori parancsnokai, egyvalaki pedig egy gazdasági társaság vezetője. Ezért csak az egy, jelenleg is a bv-kötelékében lévő vezető ellen indult az államtitkár kezdeményezésére fegyelmi eljárás. A személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem válaszolt viszont arra az újságírói kérdésre, hogy a vizsgálatnak volt-e köze az öt személy nyugdíjba vonulásához, illetve annak időpontjához. Azt sem tudta megmondani, mennyi pénzt tettek zsebre a vesztegetők.

A katonai ügyészség titkosszolgálati eszközöket is felhasználva, több hónapig tartó nyomozással derítette fel az ügyet. A feljelentést részben beismerő vallomásokkal, részben nagyszámú tanúvallomással és okirati bizonyítékokkal sikerült alátámasztania az ügyészségnek- közölte kedden Hegedűs Antal, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője. Hozzátette, egy vesztegető, vagyis egy rab is a vádlottak között van. Az ügyet március elején kezdik el tárgyalni Győrben. A Fővárosi Bíróság elfogultságot jelentett be, mert az egyik vádlott ülnökként tagja volt a bíróság egyik katonai tanácsának.