Nem kivételeznek a misebort fogyasztó papokkal

Vágólapra másolva!
A misebort fogyasztó papokra is érvényes a közúti igazoltatás során bevezetett zéró tolerancia elve. Az igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken levélben reagált a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárának, amelyben közölte: nem tesznek kivételt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a múlt héten írt levelet az igazságügyi és rendészeti miniszternek a közúti ellenőrzéseknél bevezetett zéró toleranciával kapcsolatban, amiben azt kérték: vegyék figyelembe, hogy sok pap misebor elfogyasztása után kénytelen autóban ülni. Takács Albert miniszter pénteken válaszolt, és tájékoztatta a Katolikus Püspöki Konferencia titkárát: "A jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az igazoltató rendőr kivételt tegyen a misebort fogyasztó papokkal."

Takács kijelentette, hogy a katolikus papokra úgyanúgy vonatkoznak az alkoholfogyasztással kapcsolatos rendelkezések, mint bárki másra. A részletes tájékoztatóban Takács Albert kitért arra is, hogy a módosítások nem érintik azokat a jogszabályokat, amelyek eddig is tiltották, hogy olyan személy vezessen közúti járművet, aki szeszesital fogyasztott.

Az új szabályozás értelmében a rendőrök azonnal kötelesek elvenni bármelyik ittas sofőr jogosítványát. Egy kormányrendelet szerint ittas vezetőnek számít bárki, aki úgy vezet gépjárművet, hogy szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. A felelősségre vonásnak nem feltétele a befolyásoltság megállapítása, ahhoz elegendő az alkohol szervezetben való jelenlétének bizonyítása.