Csalással vádolnak egy üdülési jogot áruló céget

Vágólapra másolva!
Több százmillió forint kárt okozott a vádirat szerint az a cég, amely egy Miskolc közeli szállodába ígért üdülési jogokat. Az ügyészség szerint a cég több üdülési jogot adott el, mint amennyi nyaralást biztosítani tudott, illetve az ígéretekkel szemben nem váltotta át a hazai üdüléseket külföldiekre. Az ügynek háromezer sértettje van.
Vágólapra másolva!

Háromezer rendbeli csalással vádolják egy üdülési jogok értékesítésével foglalkozó részvénytársaság vezetőit, tárgyalásuk első fokon a Pécsi Városi Bíróságon kezdődött kedden. Az ügyészség szerint a budapesti székhelyű vállalkozás három vezetője felelős mintegy hatezer ember megkárosításáért, félrevezetéséért, akik nem, vagy csak részben gyakorolhatták üdülési jogaikat, illetve a szolgáltatások színvonala jelentősen eltért a szerződések megkötésekor tett ajánlattól.

A részvénytársaság 1996 és 2001 között mintegy 850 millió forintot szedett be a személyenként vagy házaspáronként esetenként százezreket fizető ügyfeleitől, a vádlottak célja kétmilliárd forint bevétel megszerzésére irányult. Amennyiben bűnösségük bebizonyosodik, akár öt év szabadságvesztéssel is büntethetők. A cég a miskolc-középhutai Hotel Club Elite, valamint a 4 Évszak Üdülőpark üdülőhelyeken az apartmanok egy-egy hétre szóló használati jogát kínálták fel.

Megígérték, hogy a vevők bel- és külföldi üdülésre is elcserélhetik az egyhetes lakrészhasználati jogukat. Ha pedig nem kívánnak élni a lehetőséggel, akkor magas áron kiadják az átmenetileg üresen maradó apartmanokat. Az értékesítést elősegítve nyolc nagyvárosban, köztük a baranyai megyeszékhelyen képviseletet tartottak fenn, vállalkozó üzletkötőket alkalmaztak, akik a kínált lehetőségekről előadásokon tájékoztatták az érdeklődőket. Sokan pedig fizettek, de az ígéretek jelentős részéből semmi sem lett, így a károsultak egy idő után feljelentést tettek a rendőrségen.

Az ügyészség szerint a vádlottak azzal valósították meg a csalást, hogy a létesítmények csak részben, és nem az ígért színvonalon készültek el. Emellett eleve több naptári hetet értékesítettek, mint amennyi egy esztendőben van, és nem állt módjukban külföldi üdülésre cserélni a miskolcit, mert a társaság nem volt tagja egyetlen nemzetközi, üdüléscserével foglalkozó szervezetnek sem.

A vádlottak védője azzal érvelt, hogy az üdülőhasználati szerződések szabályosak voltak. A szolgáltatásokat csak azok nem vehették igénybe, akik nem fizettek. Az ügy nagyságára jellemző, hogy a nyomozati anyag ötvenezer oldalas, a tárgyalásra pedig nyolcvankilenc napot tűzött ki a bíróság. Az iratok egyébként már 2003-ban megérkeztek a bíróságra, de azokat háromszor adták vissza az ügyészségnek hiánypótlásra. A vádlottak közül kedden kettő jelent meg a tárgyaláson, harmadik társuk ismeretlen helyen tartózkodik, ezért ellene elfogató parancsot adtak ki.