"Csak rá kellett érezni a dologra"

Vágólapra másolva!
Karikában forognak, trapézon lengenek, rudakat egyensúlyoznak az artistaképző növendékei délelőttönként. Az iskola gyakorlóterme - amely csak pár percnyire van a Fővárosi Nagycirkusztól - ilyenkor tele van fegyelmezett, de jókedvű leendő akrobatákkal, légtornászokkal, zsonglőrökkel. Az artistaképzőt a többség 10-12 éves korában kezdi, kilenc évet töltenek kemény edzésekkel, esti tanulással, kevés pihenéssel, de ha végeznek, várják őket a világ cirkuszai.
Vágólapra másolva!

"Törjön százegyszer százszor-tört varázs: / Hát elbocsátlak még egyszer, utólszor" - recitálta egy fiú a délelőtti gyakorlás rövidke szünetében az artistaképző telephelyén. A terem ajtajában levegőző, érettségi előtt álló fiúk a magyarfelelésre készülve idézték Ady Endre Elbocsátó, szép üzenet című versét. A Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola diákjai hétköznaponként reggeltől egy óráig próbálnak, edzenek, a délutánt háromnegyed kettőtől este hétig az iskolában, tanulással töltik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=lL0WFi6mUYrxZEyG


Érettségi vizsgát tesznek magyarból, matekból, történelemből és idegen nyelvből, mint minden tanuló, de nekik cirkusz-, művészet- és zenetörténeti ismereteikről is számot kell adniuk. Ha végeznek, két saját produkcióval kezdhetik meg művészi pályájukat akrobataként, légtornászként, egyensúlyművészként, zsonglőrként vagy bohócként.

10-12 éves gyerekek felvételezihetnek az iskolába, melynek elődje, az Állami Artistaképző Intézet 1950-ben alakult. A korábban az Oktatási Minisztérium fenntartásában működő iskolát 2007 szeptemberétől átvette a Magyar Cirkusz és Varieté Kht.. Évente száz növendék tanul itt, közel húsz tanár irányításával. Az első három évben, ötödiktől nyolcadikig alapozó képzést kapnak, kilencediktől választhatnak szakot maguknak. Az iskolának van 13. évfolyama is, a diákok ekkor készítik el a szakdolgozatukat, és tökéletesítik a produkciójukat.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képekre kattintva még több fotót láthat

"Kicsit meghúztam" - mutatott mosolyogva izmos felkarjára a pihenés közben verset idéző fiú. A 18 éves diák egyik szere a kötél, érkezésünk előtt azon gyakorolt. A kötéllel dolgozás - például szaltó, majd visszafogás - meglátszik ragtapasszal teli tenyerén. 15 éves kora óta jár az artistaképzőbe, tornászmúltjának, előképzettségének köszönhetően jutott be, bár túllépte a felvételi korhatárt. Nagyapja a Fővárosi Nagycirkuszban volt zenész, de a szülei nem cirkuszosok. A többség - mondta - szintén így van ezzel, cirkuszos dinasztiákból csak néhányan tanulnak itt. "Aki elkezdi, az nem bírja utána abbahagyni" - jegyezte meg. Ha végzett, külföldi cirkuszban vagy varietében szeretne dolgozni. A nagy álma Kanada, a montreali székhelyű Cirque de Soleil.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Még több fotó! Kattintson a képre!

Az artistaképzőbe évente jönnek megnézni a növendékeket cirkuszosok, aki tetszik, annak munkát ajánlanak. "Olaszországba kaptak szerződést" - mesélte két, éppen bemelegítő lányról az egyik tanár. Válogatott tornászok voltak korábban, csak egy éve tanulnak itt, de nagyon gyorsan fejlődtek - tette hozzá a tanár. A gyakorlóteremben közben törékeny, de kisportolt fiatalok edzettek egyszerre. Nem zavarták egymást, mindenki a maga feladatára koncentrált. Egy fiú hosszú farudat egyensúlyozott az állán, másvalaki a félkezes kézállást gyakorolta, néhányan guruló, óriási karikákban forogtak. A háttérben szóló halk slágerzene leállt, elcsöndesedett a terem, amikor a két lány végzett a bemelegítéssel és belekezdett a duótrapéz-számba. Hosszú perceket töltöttek a levegőben.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson! KATTINTSON!!!

"Csak rá kellett érezni a dologra meg megbízni a másikban. Keményen dolgozunk, és meglátszik az eredmény" - állította a kötéllel dolgozó fiú, aki vidékről jött Budapestre, és most kollégiumban lakik. Mindennapjai abban is különböznek kortársaiéitól, hogy bulizni, szórakozni nincs sok ideje. A hétvégéket is inkább pihenéssel tölti. Viszont rengetegszer fellépett már, legutóbb a Nemzetközi Cirkuszfesztiválon januárban, ahol az aristaképző növendékei mutatták be a nyitóképet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Még több kép itt fent!

Már a gyerekeknek meghirdetett felvételi vizsgán bizonyítani kell a ritmus-és egyensúlyérzéket, rugalmasságot, erőt, ügyességet és hajlékonyságot. Ez utóbbi bizonyos esetekben önmagában is elég lehet a felvételhez. Akinek rendkívüli adottságai vannak, például nagyon hajlékony, az nem baj, ha a többi próbán nem állja meg olyan jól a helyét. A felvételi márciusban szokott lenni, általában húsz gyereket vesznek fel. Ócsai Erzsébet, az iskola igazgatóhelyettese szerint év közben mindig lemorzsolódnak néhányan: van, aki mégsem bizonyul annyira tehetségesnek, van, aki kamaszkorban nagyot változik, mások nem bírják az iramot.