Vágólapra másolva!
Országosan csökken az influenza-megbetegedések száma, Észak-Magyarországon viszont még mindig sokan fordultak orvoshoz. A betegek többsége gyermek, vagy fiatal felnőtt.
Vágólapra másolva!

Az előző hét adataihoz viszonyítva országosan 17 százalékkal csökkent az influenza megbetegedések száma, de a járvány még tart - mondta szerdán az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa, Csohán Ágnes. Január 28. és február 3. között az országban közel 45 ezer beteg fordult orvoshoz, ami országosan csökkenő tendenciát jelent, ugyanakkor Fejér, Vas, Pest, Tolna, Békés és Komárom-Esztergom megyében még mindig magasabb a megbetegedések száma.

A betegek csaknem 40 százaléka gyermek, 37 százalékuk pedig fiatal felnőtt - tette hozzá. Az idősek közül jóval kevesebben betegedtek meg, mint az előző években, ez részben annak köszönhető, hogy 40 százalékuk időben megkapta a védőoltást. Az ÁNTSZ nem kapott jelzést arról, hogy kórházakban, idősek otthonában járvány tört volna ki, de több iskola, óvoda és bölcsőde jelentett influenzaszerű megbetegedéseket.

Több megyei kórházban jelenleg is látogatási tilalom van érvényben, de négy kórház már feloldotta a tilalmat. A legtöbb egészségügyi intézményben a szülészeten, az intenzív- és a gyermekosztályokon van korlátozás. Szolnoki István, az Országos Tisztiorvos Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese azt mondta, Európában 18 országban volt magas az influenzaszerű megbetegedések száma, a legtöbb beteg Svájcban, Bulgáriában és Magyarországon volt.