"Ki avatkozik bele, ha rendőrökről van szó"

Vágólapra másolva!
Hacsak nem hiányzik mindennap egy tízezres bírság, ne tegyen feljelentést - ezzel fenyegették meg állítása szerint azt a roma fiút, akit szemtanúk szerint nyáron három mohácsi rendőr vert meg. Az összetűzés egy benzinkúton történt, de a kamerák állítólag semmit nem rögzítettek, a nyomozó ügyészség pedig nem siet az esetnél jelen lévő emberek kihallgatásával, van, aki fél éve vár arra, hogy vallomást tehessen. Olyan is akad köztük, aki az [origo]-nak a fiú verzióját támasztotta alá, a nyomozók viszont nem jutottak el hozzá.
Vágólapra másolva!

"A kihallgatások sorrendjét az ügyészség határozza meg, nyomozástaktikai szempontok szerint" - ezt a választ kapta az [origo] a Pécsi Nyomozó Ügyészségtől arra a kérdésre: hogyan lehetséges, hogy fél év elteltével több szemtanút még mindig nem hallgattak ki a verekedésbe keveredett mohácsi rendőrök ügyében. Az eset még 2007 júliusában történt: három szolgálaton kívüli rendőr az egyik benzinkúton összeveszett egy fiatal roma párral, ami verekedéssé fajult. Csakhogy mindenki másként emlékszik a történtekre, a 20 éves roma fiú azt állítja, kirángatták a kocsijából, megverték és összerugdosták, a rendőrök viszont sajtótájékoztatón részletezték, hogyan kötött beléjük a fiatal.

Mivel rendőrök érintettek, a nyomozást a Pécsi Nyomozó Ügyészség rendelte el még 2007. augusztus elsején garázdaság bűntette miatt, később az eljárást meghosszabbították. Az ügyészség szóvivője, Petréteiné Malomsoki Csilla főügyészhelyettes tagadta az [origo] információját, miszerint még az egyik olyan tanút sem hallgatták ki, akit a megvert roma fiatal, Kubatov Zoltán név szerint megnevezett, mivel ő az elejétől a végéig látta az összetűzést. A tanú, aki fiatal párral együtt ott volt a kúton, kérdésünkre szintén arról számolt be, nem hallgatták ki az ügyészségi nyomozók, sőt azt állítja, a mai napig semmilyen értesítést, idézést nem kapott. Az [origo]-nak ráadásul sikerült felkutatnia egy másik szemtanút is, akit az ügyészség nyomozói nem kerestek meg. Mint mondta, csodálkozott is ezen, mert szerinte a benzinkúton lévő kameráknak rögzíteniük kellett autójának a rendszámát.

"Valósága esetén megtörténhetett"

A nyomozó hatóság szóvivője ehhez képest arra hivatkozott, hogy a "bizonyítási eljárás elsősorban személyi bizonyításra terjedt ki, tehát kihallgatásokra, valamint szakértői bizonyításra". A benzinkúthoz, ahol az eset történt, a nyomozók ki sem mentek, amit Petréteiné Malomsoki Csilla azzal indokolt: nem merült fel az esemény rekonstruálásának szükségessége, "hiszen a sértettek által elmondott cselekmény - annak valósága esetén - megtörténhetett az általuk megjelölt helyen, időben és módon".

Az [origo] a verekedés helyszínén beszélt Kubatov Zoltánnal és barátnőjével. A névtelenséget kérő szemtanút szándékosan más időpontban és helyen kérdeztük arról, mit látott pontosan, és ő minden részletében - a rendőrök verziójával szemben - a fiatalok állítását támasztotta alá. Mint mondta, Kubatovék autójukkal alig pár méterre tőlük parkoltak le a benzinkút épületénél, így világosan látta, hogy a rendőrök - közülük is egy "hangadó, aki elöl volt, a többiek utána" - mentek oda hozzájuk, majd a letekert ablakon keresztül veszekedni kezdtek.

"Sikonyált, de elráncigálták"

Mivel bementek vásárolni a benzinkútra, nem hallotta, min vitáznak, és így azt sem látta, hogyan lett a vitából dulakodás. De amikor már hajtottak el, hátrafordulva látta, hogy a fiút kiszedték az autóból és bántalmazzák. "A srác a földön volt, ők meg rugdosták, a lány próbált segíteni, és sikonyált, de elráncigálták onnan" - mondta a szemtanú, aki azt állítja, mivel valamennyien civilben voltak, nem tudta, hogy rendőrök, ez csak másnap, a híradóból derült ki számára. Ezzel indokolta, miért nem jelentkezett önként a nyomozóknál, ugyanis korábban a családjának voltak rendőrségi ügyei.

"Most van egy nyugodt kis életem, akkor meg piszkálnának, lépten-nyomon megbüntetnének" - mondta az asszony, aki attól tart, visszaélnének hatalmukkal a mohácsi rendőrök, ha kiderülne társaikról az igazság. "Ki avatkozik bele, ha rendőrökről van szó" - tette hozzá. Sokáig biztos volt abban, hogy a kamerák felvételei alapján őt is megkeresik a nyomozók, és állítja, ebben az esetben el is ment volna tanúskodni. Szerinte legalább tucatnyian jelen voltak a roma fiú összerugdosásánál, akiket érdemes lett volna kihallgatni az ügyben.

"Egyikük acélbetétes bakancsot viselt"

Az állítása szerint összerugdosott fiú, Kubatov Zoltán azt mondta: a benzinkúton azért esett neki a rendőr - akit két társa is segített -, mert aznap autójával összekoccant a rendőr apjával. Ugyanazon a lakótelepen laktak akkor (azóta éppen az eset miatt költöztek el), és szerinte a parkolóban a rendőr apja tolatott neki. Mivel egyik autónak sem lett baja - bár őt szidalmazta és káromkodott a másik férfi -, mindegyikük ment tovább a dolgára, betétlapot sem töltöttek ki. Késő este viszont a kúton összetalálkoztak a rendőrrel, aki elmondása szerint rögtön azt kérte rajta számon, miért "nem tiszteli" az apját. Miután a földre került, összerugdosták, és közben cigány származására tettek megjegyzéseket. A verekedést kezdő rendőr állítólag a lányt is megrúgta.

A fiú barátnője látta, hogy a benzinkút alkalmazottja az ajtóban állt, és nézte a balhét - erre az [origo]-nak nyilatkozó szemtanú is pontosan így emlékezett -, de senki nem értesítette a rendőrséget. Miután el tudtak jönni, ők tettek bejelentést telefonon - megemlítve, hogy rendőr is volt a támadók között -, mire a mohácsi őrsön állításuk szerint azt mondták nekik, hogy hétvégén nem lehet feljelentést tenni. A benzinkúton is próbáltak érdeklődni, rögzítették-e a történteket a kamerák, de azt a választ kapták, hogy a felvételen nem látszik semmi. Ugyanezt mondta a kút alkalmazottja - nevének említése nélkül - az [origo]-nak is, hozzátéve, hogy a nyomozóknak odaadták a felvétel másolatát. Tudomása szerint kihallgatták az aznap este dolgozó két kollégáját, de csak most, január vége felé.

Mások előtt bocsánatot kért

A rendőrök az eset után sajtótájékoztatón mondták el, szerintük hogyan történt az összetűzés. Állítják, Kubatov Zoltán és társai (a fiú barátnőjével és annak bátyjával volt a benzinkúton) mentek oda hozzájuk, amikor egy "csapatépítő rendezvényről" hazafelé tartottak, és közben megálltak tankolni a benzinkútnál. A roma fiú állítólag szidta a rendőr apját, akivel összekoccant, valamint a rendőrséget is, majd többször is meglökte az egyik rendőrt. Ő visszalökött, de verekedés nem volt. A mohácsi rendőrkapitány, Gál Vilmos hozzátette, rendőrök által elmondottak merőben más megvilágításba helyezik az ügyet, a rendőri vezetők pedig kiállnak kollégáik mellett. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ha verekedés nem volt, hol és hogyan sérült meg Kubatov Zoltán, Gál Vilmos és kollégái nem kívántak válaszolni.

Kubatovék azt állítják, pár hónappal később az egyik rendőr egy szajki szórakozóhelyen összetalálkozott a lány bátyjával, és bocsánatot kért tőle a történtekért, aminek szintén voltak fültanúi. Nem akart senkit bántani, csak részeg volt - állítólag ezzel magyarázta, miért segített a társának a verekedésben. A pár szerint is ittasak voltak a rendőrök, ők viszont annyit ismertek el, hogy - a sofőr kivételével - fogyasztottak alkoholt, de nem voltak részegek. Szerintük a roma fiú kezdte a perpatvart, meglökte a rendőrt, aki erre visszalökött, de se verekedés, se cigányozás nem volt.

A Pécsi Nyomozó Ügyészségtől erre nézve azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a "rendőrök nem voltak szolgálatban, szabadidejüket töltötték, tehát az alkoholfogyasztás nem volt tilos számukra". "A garázdaság bűntettének nem tényállási eleme az esetleges alkoholos állapot, csupán bűnösségi körülményként vehető figyelembe" - tették hozzá. Kitérő választ adtak ugyanakkor arra a kérdésre, mikorra várható az eljárás lezárása.