Draskovics Tibor lesz az új igazságügyi miniszter

Vágólapra másolva!
Draskovics Tibor lesz az új rendészeti miniszter, aki Takács Albertet váltja majd. Draskovics eddig a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott, és a reformokért felelt. A kormányszóvivő szerint "ez nem kormányátalakítás, csak a kormány szerkezetének átalakítása". Egy kormánytag szerint hatásköri viták voltak Draskovics és Kiss Péter kancelláriaminiszter közt, ezért kellett az IRM-be távoznia.
Vágólapra másolva!

Draskovics Tibor váltja Takács Albertet az igazságügyi és rendészeti tárca élén jövő hétfőtől - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő. A döntést kedd reggel közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az eddigi tárcavezetővel.

A kormányszóvivő elmondta, hogy nem Takács Albert személyével volt probléma, de meg kellett erősíteni a tárcánál mind a rendészeti, mind az igazságügyi vonalat, s erre a jogász végzettségű Draskovics a legalkalmasabb. A miniszterelnök megköszönte Takács eddigi munkáját, aki leváltása után nem kap más kormányzati tisztséget.

"Ez nem kormányátalakítás, hanem csak a kormány szerkezetének átalakítása" - magyarázta a döntést Daróczi Dávid. Elmondta, hogy az egészségügyi törvény hétfői elfogadásával a nagy strúktúrák átalakítása véget ért, így Draskovics Tibor eddigi pozíciójára már nincs szükség.

A váltás oka a kormány egyik, az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó tagja szerint az volt, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban "konfliktusok halmaza" alakult ki Kiss Péter kancelláriaminiszter, Gál J. Zoltán és Draskovics közütt, mivel nem voltak egyértelműen tisztázva a hatáskörök. Miután Gál és Draskovics is távozott, Kiss sokkal egyértelműbb helyzetben vezetheti a hivatalt.

A másik ok az volt - mondta forrásunk -, hogy úgy ítélték meg, Takácsnál határozottabb ember kell a tárca élére, aki hajlanadó konfliktusokat is vállalni, és adott esetben dönteni a minisztériumok közt kialakult kodifikációs vitákban. Hasonlóan nyilatkozott az [origo]-nak Avarkeszi Dezső, a parlament igazságügyi bizottságának szocialista elnöke is, aki szerint Takács felkészült jogász, de nem olyan a habitusa, mint amire az IRM élén szükség van.

Forrás: MTI
Takács és Draskovics

Draskovics a második Gyurcsány-kormány megalakulásakor az úgynevezett reformbizottság vezetésére kapott felkérést, majd tavaly július óta tárca nélküli miniszterként felelt az igazgatási koordinációért.

Az új tárcavezető korábban pénzügyminiszter volt, leváltását akkor azzal indokolták, hogy nem tudta pontosan előre megmondani, mennyi lesz az államháztartási hiány. Daróczi szerint azonban akkor sem kérdőjeleződtek meg szakmai és vezetői képességei. "Rátermettségét korábban is bizonyította" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Az utóbbi hetekben többször felmerült a kormány átalakítása, ezeket a híreket azonban rendszerint azzal hárították el, hogy nincs napirenden ilyen változtatás. Így is távozott azonban több meghatározó figura. Januárban derült ki, hogy Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke családi okok miatt távozik posztjáról, bár ő elvileg csak átmenetileg száll ki a munkából. Nem sokkal később a személyzeti ügyekért felelős államtitkár, Szetey Gábor közölte, hogy visszatér a magánszférába.

Minisztercserék a második Gyurcsány-kormányban

2007. április 4. Lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter, lemondását a kormányfő április 6-ai hatállyal elfogadta.

2007. április 23. Horváth Ágnest, az Egészségügyi Minisztérium addigi államtitkárát nevezték ki egészségügyi miniszternek.

2007. május 7. Fodor Gábor lett a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki Persányi Miklóst váltotta a tárca élén.

2007. június 1. Takács Albertet nevezték ki igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki Petrétei József utóda lett.

2007. július 1. A Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltotta Szilvásy Györgyöt, aki azóta tárca nélküli miniszterként irányítja a polgári titkosszolgálatokat. A szociális és munkaügyi miniszter - Kiss Péter helyett - Lamperth Mónika addigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lett. Az ő helyére Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos került, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát. Tárca nélküli miniszter lett Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke, aki a kormányzati igazgatás összehangolásáért felel.

2007. december 5. Kákosy Csaba lett az új gazdasági és közlekedési miniszter, aki a posztjáról lemondott Kóka Jánost váltotta a minisztérium élén.