Az OVB nem véleményezi a Fidesz beadványát

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem ad ki állásfoglalás t a Fidesz kormánykampányt sérelmező beadványára; a testület kedd esti ülésén ugyanakkor többen úgy vélték, a kérelem kifogásként elbírálható lenne. A Fidesz nem zárja ki, hogy az ügyet kifogásként újra az OVB elé terjeszti.
Vágólapra másolva!

A Fidesz beadványában arról kért állásfoglalást, hogy a kormányra is vonatkozik-e az 1997-es alkotmánybírósági határozat, amelynek értelmében az alkotmányos szerveknek tartózkodniuk kell a kampányba való beavatkozástól.

A párt azt sérelmezte, hogy a kormány közpénzből milliárdokat költ saját álláspontja népszerűsítésére a háromkérdéses népszavazásról az ingyenesen terjesztett, Új Magyarország című színes kiadvánnyal.

Az állásfoglalás kiadásával szembeni érvek egyike az volt, hogy az OVB nem értelmezhet egy, az alkotmányt értelmező határozatot.

Poczkodi Balázs szerint állásfoglalást azért nem adhatnak ki, mert nincs olyan jogszabály, amit a kormánykiadvány sértene. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszavazásnak ebben a kérdésben nincs semmilyen szabályozása, ezért a választási eljárásról szóló törvényt kellene módosítani.

Bordás Vilmos erre azt vetette fel, hogy az említett törvény alapelve az esélyegyenlőség, ami ebben az esetben nem érvényesül, hiszen amíg a kormány korlátlanul költhet közpénzeket a saját kampányára, addig a népszavazás kezdeményezői erre egy fillért sem kapnak.

Halmai Gábor szerint amíg nem állapítható meg, hogy "választási cselekményről van szó", addig nem is vizsgálható, hogy sérül-e az esélyegyenlőség. Ezzel arra utalt, hogy a kormány, álláspontja szerint, nem szereplője a népszavazási eljárásnak.

Bordás Vilmos szerint e logika mentén nem lehetne elmarasztalni a kormányt egy esetleges kampánycsendsértés esetén sem.

Fazekas Mariann úgy vélte, a brossúra ügye "kifogás tárgya lehet", ám állásfoglalás kiadását, hatáskör hiányában nem támogatta.

Répássy Róbert a Fidesz képviseletében az ülést követően újságírók előtt azt mondta, nem okozott meglepetést az OVB döntése. "Ha ezen az OVB-n múlna, akkor március 9-én nem is lenne népszavazás" - fogalmazott, utalva arra, hogy a testület korábban nem hagyta jóvá a kérdéseiket.

A fideszes képviselő nem zárta ki, hogy a kiadvány ügyét kifogásként újra az OVB elé terjesztik, bár, mint mondta, bárkinek lehetősége van arra, hogy "szaván fogja Halmai Gábort". Halmai Gábor az ülésen úgy vélte, jogos kérdés lehet az, hogy a kormány feladatkörébe tartozik-e az említett brossúra kiadása.