Halálos lövés ért egy rendőrt Esztergomban

Vágólapra másolva!
Intézkedés közben halálos lövés ért egy rendőrt hétfőn este Esztergomban. A rendőrök egy családi veszekedéshez vonultak ki, amikor egy férfi figyelmeztetés nélkül lőni kezdett  - közölte az országos rendőrfőkapitány.
Vágólapra másolva!

Hétfőn éjjel 11 óra előtt tíz perccel érkezett bejelentés a polgárőrségtől az Esztergomi Rendőrkapitányságra, hogy egy 53 éves férfi bántalmazza 83 éves anyját - tartalmazza a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye az esetről. A megadott cím közelében járőröző rendőrök a helyszínre mentek, ahol már várta őket az idős asszony, aki közölte, hogy a fia a ház mögötti nyárikonyhában tartózkodik.

A rendőrök a nővel együtt elindultak az épület felé, és felszólították a férfit, hogy jöjjön ki az épületből, de ő ennek nem tett eleget. Nem jött ki az épületből, de az ajtót kinyitotta, és a szúnyoghálón keresztül, minden előzetes jelzés nélkül "célzott lövést adott le egyik rendőrünk, a 37 éves Borbély Zoltán rendőr zászlós mellkasára" - áll a közleményben.

A beszámoló szerint a rendőr azonnal összeesett. Társa ekkor háromszor a férfi lábába lőtt, majd lefegyverezte. A támadó a lövések eredményeként nyílt lábszártörést szenvedett, a mentők később kórházba vitták. A közlemény szerint az ügyészség a rendőr fegyverhasználatát jogszerűnek, szakszerűnek és arányosnak minősítette.

A megölt rendőr házasságban élt, két kisgyereket hagyott maga után. A megyei főkapitányság kezdeményezte hősi halottá nyilvánítását.

"Hozom a pisztolyom és lelőlek"

Agresszív alkoholistának ismerték a rendőrt lelövő 53 éves férfit, mondta el több helybéli kedden az MTI tudósítójának. "Hozom a pisztolyom és lelőlek" - ezt a kijelentést gyakran hallották tőle, ha összeveszett valakivel - mondták el egybehangzóan a férfi törzshelyének számító kocsmában. A gyilkosság helyszínétől néhány száz méterre lévő ivóba azért ment a távirati iroda tudósítója, mert a szomszédok közölték: "ott mindent megtudhat". A fegyvert ugyanakkor senki sem látta, még a közvetlen szomszédok sem sejtették, hogy Borsos Miklós illegálisan tart magánál pisztolyt.

A férfi ismerősei elmondták, a tettes sokszor nagy testű kutyával érkezett a kocsmába, és az állattal fenyegette haragosait. Valamikor targoncavezetőként dolgozott, de legalább 15 éve nem volt rendszeres munkája, a vele közös háztartásban élő édesanyjától szerzett pénzt italra. Elvált, két lánygyermeke van, akik már családot alapítottak.

Névtelenséget kérő rendőrségi források szerint a férfi ellen korábban felesége bántalmazása miatt kellett intézkedni. Erről valószínűleg nem volt tudomása az őt igazoltatni próbáló egyenruhásnak, aki korábban határőrként dolgozott.

Néhány héttel ezelőtt a Győr-Moson-Sopron megyei Téten is meglőttek egy rendőrt, de ő túlélte a támadást, bár egyik veséjét és epehólyagját el kellett távolítani.

Bencze József országos rendőrfőkapitány szerint ez az esztergomi eset és a téti lövöldözés is arra hívja fel a figyelmet, hogy az országban elszabadultak az indulatok. Mint mondta, mindkét esetben illegálisan tartottak fegyvert az elkövetők. Szerinte a családtagoknak tudniuk kell arról, ha valaki illegálisan fegyvert tart otthon.

Máshogy taktikáznak a rendőrök

Új intézkedéstaktikát vezet be a rendőrség, amely szigorúbb és hatásosabb lesz, így próbálják megóvni az intézkedő rendőrük életét és testi épségét - jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány a Rendőrség Igazgatási Központjában tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az országos rendőrfőkapitány újságírók előtt azt mondta: az erőszak olyan szintet ért el, hogy újfajta szemléletet és intézkedési taktikát kell bevezetni a rendőri állományba.

Elmondta azt is, hogy azonnali hatállyal elrendelte a rendőrök oktatását és a főkapitányságok már meg is kezdték a rendőrök kiképzését az új intézkedéstaktikára.