Egymilliárdot akartak elcsalni egy EU-tenderen

Vágólapra másolva!
Közel egymilliárdos csalási kísérletre derült fény EU-s pályázatoknál: 140 cég pályázott együtt informatikai eszközök beszerzésére, de amikor ellenőrizni akarták adataikat, visszaléptek a tendertől. A VPOP fog nyomozni az ügyben.
Vágólapra másolva!

Egy 140 mikro- és kisvállalkozásból álló céghálózat 970 millió forintos csalási kísérletét tárta fel a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) - jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdán. A kaptár-modellnek keresztelt mechanizmus középpontjában egy pályázatíró cég áll, amely EU-s pályázatokhoz biztos pályázati pénzt és közbeszerzési eljárás lefolytatását is ígérte.

A pályázatok elsősorban a 60-70 százalékos önrészt igénylő Gazdasági Operatív Program főleg informatikai eszközökre fordítható részére érkeztek. A pályázatok értékelése során az tűnt fel a MAG és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársainak, hogy a 140 pályázat dokumentumait ugyanaz a pályázatíró cég készítette, az önrészt igazoló dokumentumokat tanúként legtöbbször ugyanazok a személyek szignálták.

"Ugyanannak az informatikai eszközpark beszerzésére pályázott szinte valamennyi cég, ráadásul jelentősen túlárazták a tételeket, a kiskereskedelemben 768 ezer forintért kapható multifunkciós nyomtató például 2,5 millió forintos beszerzési áron szerepelt" - közölte Bajnai Gordon. Amikor a 140 cég közül 70-et ellenőrizni akartak, akkor 38 mikro- és kisvállalkozás azonnal visszalépett a pályázattól, nyilván arra számítottak, hogy elkerülik az ellenőrzést - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az ellenőrzésbe bevont cégek közül csak 14-et találtak meg.

"A csalási kísérletben részt vevők adatait átadtuk a VPOP-nek" - tette hozzá Bajnai, aki nem kívánta megnevezni a szereplőket, sem területi elhelyezkedésüket.