A Fidelitas képviselője otthagyta a tandíjvitát

Vágólapra másolva!
Kivonult egy, a tandíjról, illetve a március 9-i népszavazásról az SZDSZ Új Generáció képviselőjével rendezett politikai vitáról Szakály Gábor, a Fidelitas Vas megyei elnöke kedden Szombathelyen. A vitát a két párt ifjúsági szervezete egyeztetett feltételek mellett tartotta volna, a Fidelitas megyei elnökének vitapartnere Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke volt.
Vágólapra másolva!

"Fölösleges dolog vitát folytatni egy olyan kérdésről, amelyre 2006-ban az SZDSZ a hallgatói önkormányzatok konferenciáján egyértelműen nemet mondott" - fogalmazott Szakály Gábor röviddel azután, hogy szót kapott. Szavai szerint a Fidesz álláspontja világos volt 1998-ban, hiszen eltörölték a tandíjat, bevezették a diákhitelt, könnyebbé téve ezzel a fiatalok felsőoktatásban való részvételét.

"Ezeket a pozitív intézkedéseket az SZDSZ - programja ellenére - szétzúzta. (...) hazudtatok a magyar fiataloknak, és én úgy gondolom, hazug emberrel csak az vitázik, akinek elment a józan esze" - mondta, majd az asztaltól felállva faképnél hagyta vitapartnerét, őt követve pedig távoztak a teremből a Fidelitas jelen lévő tagjai, szimpatizánsai is.


Léderer András a történtekre reagálva a hallgatóságnak hangsúlyozta: az SZDSZ választási programjában és korábbi pártprogramjában is szerepelt a tandíj bevezetése. Emlékeztetett, hogy Magyar Bálint oktatási miniszterré történt 2002-es kinevezése idején milyen éles viták bontakoztak ki a szabaddemokraták és a szocialisták között, hogy vajon kell-e tandíj, szükség van-e a bevezetésére.

A jelenlévők közül többen is bírálták a tandíj bevezetését, egy szabaddemokrata szimpatizáns egyenesen a "liberálisokhoz méltatlannak" nevezte, hogy bárkitől megvonják a "világútlevelet" a felsőoktatásban.

Egy másik hozzászóló véleménye szerint pedig előbb a felsőoktatást kellene olyan színvonalra emelni, hogy a benne részt vevő hallgatóknak érdemes legyen fizetni a szolgáltatásért, egy olyan diplomáért, amely a munkaerőpiacon is versenyképes helyzetbe hozza őket.