Továbbra sem tud megegyezni a MÁV és a VDSZSZ

Vágólapra másolva!
Változatlanul nincs megállapodás a MÁV és a szakszervezet között utóbbi követeléseiről. Pedig már közvetítő is segít a feleknek. Eközben nem változtatott a vasutassztrájkkal kapcsolatos korábbi döntésén a munkaügyi bíróság. Vagyis a 10 százalékos fizetésemelés jogellenes, nem úgy a privatizációs bevételre benyújtott igény.
Vágólapra másolva!

Nem jött létre megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV között a szakszervezet sztrájkköveteléséről kedden Herczog László közvetítő bevonásával megtartott egyeztetésen.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke az egyeztetést követően újságíróknak elmondta: a munkáltató nem mozdult el korábbi álláspontjáról, a VDSZSZ eddigi összes kompromisszumos javaslata "elhalt".

A VDSZSZ elnöke utalt arra, mivel kedden lejár a sztrájkmoratórium, ezért szakszervezet sztrájkbizottsága szerdán eldönti a körülmények megfelelő mérlegelése után, hogy mikor és hol folytat a következőkben sztrájkot.

A közvetítő bevonásával szerdán 14 órakor folytatják az egyeztetést a sztrájkkövetelésről, a szakszervezet indítványára a sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról is megkezdődnek a tárgyalások - mondta Gaskó István.

Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezetője elmondta: a MÁV álláspontja nem változott, a MÁV Cargo privatizációs bevételét a vasúttársaság fejlesztésre, beruházásra és hiteltörlesztésre fordítja.

Nem teljesen jogellenes

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság a vasutassztrájkok ügyében a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. kérelmére a múlt heti végzésével megegyező döntést hozta, a sztrájk egészét viszont nem ítélte jogellenesnek. Ez derül ki a bíróság keddi közleményéből.

A bíróság február 11-én a MÁV-START kérelme nyomán azt a határozatot hozta, hogy a VDSZSZ által február 1-jén tartott, valamint február 4-én ismét elindított sztrájkban a 10 százalékos fizetésemelésre irányuló követelés jogellenes. A bíróság ugyanakkor elutasította a privatizációból eredő egyszeri juttatás megfizetésére irányuló sztrájkkövetelésnél a jogellenességet.

A bíróság megállapította, hogy a sztrájkot egészében csak akkor lehet jogellenessé nyilvánítani, ha valamennyi munkavállalói követelés tekintetében megállapítható a jogellenesség - áll a közleményben.