Faképnél hagyta Pécset a kórusolimpia

Vágólapra másolva!
Újabb nehézséggel néz szembe a Pécs - Európa Kulturális Fővárosa program, miután a világ legnagyobb kórusversenyének szervezői bejelentették, 2010-ben inkább Kínába viszik a rendezvényt. A háromszáz kórust felvonultató verseny miatt százezer vedégéjszaka is kiesik, ráadásul ez már a sokadik olyan tervezett program, amelyről kénytelenek lemondani a pécsiek.
Vágólapra másolva!

Újabb komoly veszteséget kénytelen elkönyvelni a Pécs2010 - Európa Kulturális Fővárosa program (EKF), miután kiderült, a baranyai megyeszékhely helyett Kínában rendezik meg 2010-ben a világ legnagyobb kórusversenyét, a kórusolimpiát (World Choir Games) - közölte a Dunántúli Naplóval Hollerung Gábor, a kórusolimpiát szervező Interkultur Hungaria Kht. vezetője.

A nagyszabású, közel háromszáz énekkart felvonultató versenyt 2006-ban a kínai Xiamenben rendezték meg, összesen 18 ezer énekes részvételével. A kórusolimpiát férfikórus kategóriában a pécsi Bartók Béla Férfikar nyerte, ez után merült fel az ötlet Lakner Tamás karnagyban, hogy 2010-ben Pécs rendezhetné az olimpiát. Lakner javaslatára tavaly június 7-i pécsi közgyűlés felkérte a Pécs2010 Menedzsment Központot, hogy szerepeltesse az olimpiát az EKF kiemelt programjai között.

Méhes Márton művészeti igazgató, Gonda Tibor alpolgármesterrel és Laknerné Brückler Andreával, a Pécsi Kulturális Központ igazgatójával együtt kidolgozták a menetrendet, még Grazba is kiutaztak tárgyalni az idei kórusolimpia szervezőivel. Brückler ez után elkészítette a javaslatot, amely azonban Mészáros András EKF főigazgató asztalán elakadt.

Mészáros a helyi lapnak elismerte, valóban kapott tájékoztatást Brücklertől, de úgy gondolta, hogy a 1,5 milliárdos program meghaladja az EKF lehetőségeit, legalábbis ő egyszemélyben nem dönthetett. Mészáros szerint egyértelmű, hogy szükség lesz kiemelt rendezvényekre, de még hiányzik a város hosszú távú kulturális stratégiájának véglegesítése, benne azzal az öt-hat legfontosabb területtel, amelyek az EKF tartópillérei lehetnek.

Brückler Andrea szerint az 1,5 milliárd forint csupán keret, amelynek jelentős részét a kórusok részvételi díja tette volna ki. A fennmaradó 900 millióból megvalósíthatták volna a kórusolimpiát úgy, hogy a város a saját intézményeit ingyen adja, és a jegyeladásokból 300 milliós bevétel származik. Összességében tehát 600 millió forintra lett volna szükség, ami három évre oszlik el. A ráfordítások ugyanakkor Brückler szerint megtérültek volna, hiszen a 300 kórus 16 ezer résztvevője, mintegy százezer vendégéjszakát töltött volna Pécsett.

A kórusolimpiát szervező Interkultur Hungaria Kht. vezetője azt mondta, személyes látogatása során meggyőződött arról, hogy Pécsi alkalmas helyszín lenne. Nem kaptak azonban semmiféle visszajelzést arról, hogy Pécs komolyan gondolná részvételét, így Hollerung nemrégiben arról tájékoztatta Brücklert, hogy 2010-ben a versenyt ismét Kínában szervezik meg.

Az elmúlt hónapokban több veszteség is érte az EKF-et. Nem épül meg az úgynevezett Nagy Kiállítótér, és a Zsolnay Kulturális Negyedben létrehozandó kiállítótér is szerényebb méretű lesz. Nem lesz látható a Pécsiek a Bauhausban című tárlat, a Nyolcak, az első magyar radikális avantgárd csoportosulás megalakulásának 100 éves évfordulójához kötődő bemutató. Nem megy Pécsre a Matisse-tárlat sem, hiszen milliárdokat érő anyagot csak olyan kiállítótér megléte esetén adnak kölcsön, amely megfelel a biztonsági és technikai feltételnek.