Vágólapra másolva!
Több minisztériumi szakszervezet is Alkotmánybírósághoz fordul a teljesítmény-értékelési rendszer miatt, amelyet még Szetey Gábor volt személyügyi államtitkár dolgozott ki. Az érdekvédők azt nehezményezik, hogy a dolgozóknak csak előre meghatározott százaléka kaphat jó vagy kiváló minősítést.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybírósághoz fordul több minisztériumi szakszervezet a köztisztviselőkre vonatkozó, Szetey Gábor volt személyügyi államtitkár nevéhez fűződő teljesítmény-értékelési rendszer (TÉR) miatt - közölte szerdán Reihenberger János, az Oktatási Minisztérium Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A tavaly bevezetett rendszer lényege: egy négyes skálán ("A" a legjobb, "D" a legrosszabb) értékelik a közszolgákat főnökeik. A rendszerrel jár az is, hogy év végén nem kaphat kivétel nélkül mindenki jutalmat, csak a dolgozók bizonyos százaléka, differenciáltan, aszerint, hogy miként értékelték egész éves munkájukat. Újdonság, hogy a főnökök négyszemközti beszélgetés során minősítik a beosztottakat.

Az érdekvédők aggályosnak tarják, hogy a TÉR-ről szóló kormányrendelet a teljesítményeket előre meghatározott kategóriákba sorolta. Így a dolgozóknak csak a rendeletben meghatározott százaléka kaphatott például kiváló vagy jó minősítést, ennek alapján jutalmat. Ez a fajta kategorizálás nem teszi lehetővé a teljesítmények valós értékelését - tette hozzá Reihenberger.

A szakszervezeti vezető - a csaknem hétezer köztisztviselőt képviselő minisztériumi képviseletek nevében - elmondta: a tavalyi kísérleti év után számos negatív visszajelzés érkezett az érintett köztisztviselőktől. A kormányrendelet módosításakor azonban észrevételeiket nem vették figyelembe.

Szetey Gábor, aki január 28-án mondott le a kormányzati személyügyekért felelős államtitkári posztról, tavaly februárban jelentette be, hogy a minisztériumokban meghatározták a szervezeti és az egyéni célokat, ezzel a gyakorlatban is elindult az új teljesítmény-értékelési rendszer a közigazgatásban. Tavaly a teljesítmény-értékelésre 3,8 milliárd forintot különítettek el a minisztériumok számára, ez az összeg idén 12 milliárd forint lesz.