Elutasították a bennfenteskedő szóvivő elleni feljelentéseket

Vágólapra másolva!
Bűncselekmény hiányára hivatkozva elutasította a nyomozó főügyészség a korábbi ügyészségi szóvivő, Varga Gergely elleni feljelentéseket. Az ügyész ellen mentő körülmény elhallgatása miatt indult eljárás, mivel egy bírósági tárgyaláson azt fejtegette: tudja, kik a valódi bűnösök, de nem ők ülnek a vádlottak padján. A kijelentéseiről készült hangfelvétel nyilvánosságra került.
Vágólapra másolva!

Elutasította a mentő körülmény elhallgatása miatt a Fővárosi Főügyészség szóvivője ellen tett feljelentéseket a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) - közölte szerdán Keresztes Imre, a KNYF vezetője. A február 6-i, bűncselekmény hiánya miatt született elutasító határozat nem jogerős, panasszal élt ellene az egyik feljelentő, így az esetet a Legfőbb Ügyészség vizsgálja majd tovább - tette hozzá.

Az Index január közepén hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, amelyen Varga Gergely ügyész azt állította egy tavaly szeptemberi, rendőrök ellen folyó büntetőügy tárgyalásán: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján. A nyomozó főügyészség vezetője szerint emiatt az első feljelentés január 21-én érkezett, ezt követte még három, valamennyit magánszemély tette. A feljelentések szerint Varga Gergely elkövette a mentő körülmény elhallgatásának bűncselekményét.

Az eljárás során a nyomozó ügyészek megvizsgálták a bírósági tárgyalás iratait, az ügyész ellen időközben megindult fegyelmi eljárás anyagát és a nyilvánosságra hozott hangfelvételt is, Varga állításának fültanúit azonban nem hallgatták meg.

Keresztes Imre megjegyezte, hogy az ügy, mind a történteket, mind pedig a feljelentett személyét tekintve példátlan a Központi Nyomozó Főügyészség praxisában, ám miután az eljárás nem zárult le, nem kívánta azt kommentálni.

Varga Gergely a hangfelvétel tavaly őszi készítésekor még nem volt a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után pár nappal, január 21-én fegyelmi eljárást indított ellene a fővárosi főügyész, és ezzel egyidejűleg felfüggesztette szóvivői beosztásából, de ügyészként tovább dolgozhat.