Enyhítene a drogtilalmon az ombudsman

Vágólapra másolva!
Enyhítene a droghasználókra vonatkozó büntetőjogi szabályokon Szabó Máté ombudsman, aki pártolja azt a tervezetet, amely szerint a jövőben nem bűncselekmény, hanem csak szabálysértés lenne a csekély mennyiségű drog tartása. Szerinte a nemzetközi tendencia is az, hogy csak a kábítószer-kereskedőkkel szemben kell szigorúan fellépni.
Vágólapra másolva!

Támogatja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt a törvénytervezetet, amely szabálysértésnek minősítené a csekély mennyiségű drog használatát, míg a kábítószer-kereskedőkkel szemben továbbra is a büntetőjog eszközeit alkalmazná. "Ezt ésszerű kompromisszumnak tartom az állam és a droghasználók között" - írja Szabó Máté ombudsman az igazságügyi és rendészeti miniszternek írt levelében. Hozzáteszi, hogy általános trend az Európai Unióban, hogy a droghasználatot kiemelik a büntetőjog hatásköréből.

Az ombudsman szerint a jelenlegi szabályozás "aránytalanul és szükségtelenül szigorú büntetőjogi szankciókat ír elő" azokkal szemben is, akik kábítószereket csekély mennyiségben, személyes használat céljából tartanak. Pedig az ilyen droghasználókkal szemben - állítja Szabó Máté - nem indokolt a büntetőjog alapján fellépni, hiszen ők közvetlenül csak a saját egészségüket károsítják.

Az ombudsman a statisztikákra hivatkozva azt írja: az illegális drogokat kipróbálók túlnyomó többsége alkalmi használó és rendezett körülmények között él, akiknek nem szabadságvesztés büntetésre, hanem hatékony egészségügyi segítségre van szüksége. A büntetőjogi üldözésükre költött pénzt hatékonyabb lenne inkább megelőzésre, kezelésre vagy a problémás drogfogyasztók egészségügyi ellátására fordítani.

http://www.youtube.com/v/9xvNjhnG3p4&rel=1

A TASZ filmje az új tervezetről

A törvénytervezetet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felkérésére a Fővárosi Bíróság Büntetőjogi Kollégiumának elnöke, Frech Ágnes készítette. A tervezet szerint a kábítószert csekély mennyiségben használókkal szemben a rendőrség alapesetben nem kezdeményezne büntetőeljárást, mindössze felszólítaná őket arra, hagyják abba a droghasználatot, illetve elkobozhatná tőlük az illegális szert. Pénzbírságot is ki lehetne szabni az ilyen droghasználókra, fiatalkorú elkövetők esetében pedig pártfogói felügyeletet rendelhetnének el. Az új tervezet megoldást jelentene arra is, hogy a jelenlegi, többször módosított jogszabályok túlságosan bonyolultak, nehezen értelmezhetők.